Pronađena glava boginje Dijane

Izvor: Blic, 10.Jun.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena glava boginje Dijane

NIŠ - Na arheološkom nalazištu Medijana u Nišu pronađena je mermerna ženska glava za koju se pretpostavlja da je deo skulpture boginje Dijane, odnosno Artemide.

- U urušenom delu, gde se nekada nalazila Konstantinova vila, nađena je skulptura za koju se pretpostavlja da je u pitanju boginja Dijana, odnosno Artemida.

Iznenadili smo se da smo na samom početku istraživanja došli do ovako bitnog otkrića, koje za nas ima veliku vrednost. Prema kvalitetu rada pretpostavljamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da potiče iz drugog veka pre naše ere i najverovatnije je u vilu doneta prilikom njenog uređenja. Radićemo dodatne analize, pa ćemo u nekom narednom periodu imati više informacija.

Pored toga što očekujemo da otkrijemo i drugi deo mozaika, verujemo da ćemo do septembra naći još dosta interesantnih stvari - kaže Gordana Milošević, koja se nalazi na čelu tima na projektu „Konstantinova vila 2010-2011". Arheološka istraživanja u ovom delu traja do septembra, a ovaj projekat realizuje se u saradnji Arheološkog instituta u Beogradu, Narodnog muzeja u Nišu i Zavoda za zaštitu spomenika Niš.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.