Na Medijani pronađena skulptura boginje Dijane

Izvor: TvojPortal.com, 10.Jun.2011, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Medijani pronađena skulptura boginje Dijane

Izvor Južne vesti - NIŠ - Na arheološkom nalazištu Medijana u Nišu pronađena mermerna glava ženskog božanstva Dijane, odnosno Artemide, prenosi Medijski istraživački centar. Arheolozi su pronašli skulpturu u drugoj fazi radova u okviru projekta “Konstantinova vila 2010-2013”.


- Pretpostavljamo da se radi o glavi boginje Dijane, odnosno Artemide. Po stilskim odlikama i kvalitetu rada prepostavljamo da potiče iz drugog veka naše ere i da je ovde doneta prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << uređenja vile. Nije, međutim, iskučeno da skulptura potiče i iz trećeg pa i četvrtog veka. Dodatne analize koje ćemo uraditi pokazaće tačan period iz koga skulptura potiče. Radi se o izuzetnom nalazu, koji je po svemu poseban– rekla je Nadežda Gavrilović za MIC.
Projekat “Konstantinova vila 2010-2013” realizuje se u saradnji Arheološkog instituta u Beogradu, Narodnog muzeja u Nišu i Zavoda za zaštitu spomenika Niš. Ministarstvo kulture je za ove radove dalo 6,4 miliona dinara.
Kako je ranije najavljeno, vila na Medijani će do sredine decembra u potpunosti biti revitalizovana do 2013. godine i obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta.

nišmedijana

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.