Izvor: Arte, 30.Nov.2022, 13:52

Promocija kataloga izložbe Nepouzdani pripovedač Mrđana Bajića

U Muzeju savremene umetnosti Beograd u subotu 3. decembra 2022. godine u 13 časova biće održana promocija pratećeg kataloga izložbe „Nepouzdani pripovedač” Mrđana Bajića.

Dvojezična publikacija na 280 strana donosi uvide u Bajićevu umetničku praksu kao i u koncepciju aktulene izložbe koja je postavljena na svih pet nivoa Muzeja i u Parku skulptura. Umetnikov bogat i slojevit višedecenijski skulptorski i crtački opus predstavljen je i elaboriran kroz autorske tekstove, >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << fotodokumentaciju radova, muzejske postavke i detaljnu bibliografiju. Autorski tekstovi daju značajan doprinos u rezimiranju ključnih karakteristika Baјićevih pristupa, strategiјa, modela i metoda rada, tokova proisticanja ideјa i procesa kontinuirane refleksiјe o sopstvenim postignućima unutar izabranog mediјa umetničkog delovanja kao i promišljanja poziciјe skulpture u širim јavnim, društveno-kulturološkim i ideološkim kontekstima.

Autori tekstova u katalogu: Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Beograd, prof. dr Lidija Merenik, redovna profesorka i upravnica Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, italijanski kustos i kritičar prof. dr Antonelo Tolve, Miroslav Karić i Žaklina Ratković, kustosi MSUB i izložbe „Nepouzdani pripovedač”, britanski umetnik Richard Deacon. Biografiju, bibliografiju i kataloške podatke pripremila je Aleksandra Mirčić kustoskinja izložbe i šefica Odeljenja za umetničku dokumentaciju MSUB.

Na promociji govore: umetnik Mrđan Bajić, prof. dr Lidija Merenik, prof. dr Antonelo Tolve, dr Ana Ereš, autorka knjige „Mrđan Bajić: skulptotektura”, kustosi izložbe Miroslav Karić, Žaklina Ratković i Aleksandra

Mirčić.

„Iako su u recentnoj seriji njegovih radova otvorena nova pitanja, pre svega o identitetu pojedinca pred tranzicijskim kolektivima postsocijalističkih društava u periodu najveće krize liberalnog kapitalizma, radovi i „posvete” ipak ostaju na kraju dvosmisleni. Bajićevo karakteristično opiranje jednosmernim čitanjima rada i unošenje zabune kôdova čine odstupnicu za očuvanje autonomije stvaralaštva pred navalom političkih narativa ili diktuma. Zato što mišljenje i delanje treba da budu slobodni, a delo otvoreno za različite interpretacije.” Iz teksta Lidije Merenik „Sekvence sećanja. Fragmenti o delu Mrđana Bajića”

„Bajić oduvek oscilira između asamblaža i kolaža u kreiranju, ergo, permanentnih prostornih, vremenskih i presecanja kako materijalnih tako i mentalnih. Manualno, materijalno i mentalno su za njega tri sastojka metaforičkog i metamorfičkog prosedea što ostvaruje putem stalnog priliva ideja koji sabotira uobičajenost, i prekida ne samo bilateralni odnos između komunikacije i uveravanja, već navodi posmatrača da opazi raznolikost istine koja je uvek neuhvatljiva, otvorena za mnoge puteve i brojne predstraže.” Iz teksta Antonela Tolvea „Um kao materija kao sećanje”

Na promociji svi zainteresovani će moći da kupe katalog po sniženoj ceni od 2000 dinara. Nakon promocije umetnik Mrđan Bajić će potpisivati primerke kataloga.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.