Priča o skrivenoj ćiriličnoj knjizi i zaboravljenom srpskom pesniku Grigoru Vitezu: Da li se sećate pesme Kako živi Antuntun?

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2024, 15:42

Priča o skrivenoj ćiriličnoj knjizi i zaboravljenom srpskom pesniku Grigoru Vitezu: Da li se sećate pesme "Kako živi Antuntun"?

Pisao je poeziju za decu i odrasle, stvarao je slikovnice, ali i prevodio poznata književna dela sa ruskog, francuskog i slovenačkog.

Grigorije "Grigor" Vitez bio je srpski i hrvatski pesnik, dečiji pisac i prevodilac. Bio je sekretar društva Hrvatske i član Upravnog odbora Matice hrvatske. Po nacionalnosti je bio Srbin, ponosio se svojim srpskim poreklom i osećanjem. Rođen je 15. februara 1911. godine u Kosovcu koje je, kako je sam zapisao, tada bilo malo selo sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pedesetak kuća, ali sa mnogo nacionalnosti.

Osim Srba, u njemu su živeli Hrvati, Česi, Slovaci, Poljaci. Ta je mešavina nastala kad je u Slavoniji stvorena Vojna krajina. O svom poreklu i prezimenu detaljno je pisao u knjizi Ahmeta Hromadžića „Dječji pisci o sebi” (1969).

Vitez je u gimnazijskim danima započeo beleženje narodne pesme svoga kraja, većinom lirske ili epsko-lirske, a koje se obično pevaju u kolu. Iako je stvorio poveću zbirku, ona je izgubljena. Sam je počeo pisati stihove u četvrtom razredu gimnazije, kada je napisao svoje prve dve pesme, a u trećem razredu učiteljske škole štampana mu je prva pesma pod naslovom Vedar dan.

Od 1933. počinje da piše prozu. Iste godine, kao simaptizer KPJ, poslao je jednu novelu za almanah mladih naprednih pisaca Prodor iz Zagreba. Žandarmerija je razotkrila štampariju u kojoj se almanah štampao i uništila je pripremljen slog. Godine 1939. napisao je pesmu Proleće 1939, koja je objavljena u sarajevskom Pregledu. U partizanima, Vitez je ponovno zapisivao narodne pesme sa Papuka, no jednom je prilikom prelazeći preko nabujale reke Sunje izgubio kaput u kojem se nalazio blok s njegovim pesmama. Posle rata obavljao je razne dužnosti. Radio je u Ministarstvu prosvete i kao urednik u zagrebačkoj izdavačkoj kući Mladost u kojoj je pokrenuo i uređivao biblioteke Veverica i Jelen koje su bile namijenjene deci.

Pesnik, koga su generacije đaka napamet učile i tako ulazile u svet književnosti, učili se pravim vrednostima, u Srbiji je potisnut u korist nekih drugih autora, a u Hrvatskoj je, u čitankama od prvog do četvrtog razreda, sveden na samo tri pesme. Bio je odličan prevodilac s ruskog jezika. Pisao je i poeziju i prozu za odrasle.

U desetom selu

Živi Antuntun.

U njega je malko

Neobičan um.

On posao svaki

Na svoj način radi:

Jaja za leženje

On u vrtu sadi.

Kad se jako smrači,

On mrak grabi loncem.

Razlupano jaje

On zašiva koncem.

Da l' je jelo slano,

On to uhom sluša.

A ribu da pjeva

Naučiti kuša.

Na livadu tjera

Bicikl da pase.

Da mu miše lovi,

On zatvori prase.

Guske sijenom hrani,

Snijegom soli ovce.

A nasadi kvočku

Da mu leže novce.

Kad kroz žito ide

On sjeda u čun.

Sasvim na svoj način

Živi Antutun.

Po Grigoru Vitezu nazvana je nagrada koja se od 1967. dodeljuje književnicima i likovnim umetnicima koji žive i deluju na tlu Hrvatske, za njihova autorska dostignuća u knjigama za decu, objavljenim u jednoj izdavačkoj godini. Ujedno je i najstarija nagrada takve vrste u Hrvatskoj čiji je osnivač Savez društava Naša deca Hrvatske.

Velik broj vrtića i osnovnih škola u Hrvatskoj nosi njegovo ime.

Grigor Vitez je umro 23. novembra 1966. godine u Zagrebu.

Srbija Danas/O.T.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.