Prestižna nagrada u Veneciji za slikara Marka Kusmuka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2019, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prestižna nagrada u Veneciji za slikara Marka Kusmuka

Srpski akademski slikar Marko Kusmuk osvojio je na prestižnom međunarodnom festivalu "Venice Lands Art Prize" u Veneciji, na kojem je učestvovalo 320 umetnika, prvu nagradu žirija za rad u kategoriji dvodimenzionalnih radova.

"Venice Lands Art Prize" je osnovan pod pokroviteljstvom "Anonima Sognatori" i čini ga šest internacionalnih umetničkih događaja: filmski festival, savremena umetnost, pozorišni festival, muzički festival, festival plesa i festival fotografije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Izložba je održana pod sloganom "Beyond Borders" i promovisala je ne samo ideju i viziju umetnika koji su se predstavili, već savremene umetničke scene zemalja iz kojih dolaze.

"Najdraže mi je iskustvo inspirativna razmjena iskustava sa kolegama iz celog svijeta na ovakvom događaju kao što je "Venice Lands". To je izuzetna manifestacija gđe učesnici imaju slične ciljeve i različite ideje, a cilj zapravo i jeste da se one povežu, a saradnja nastavi", rekao je nagrađeni slikar Marko Kusmuk.

Da je ovo godina Marka Kusmuka, govori i to da će krajem ovog meseca predstaviti svoje radove iz ciklusa "Spoznaja" na najvećoj godišnjoj izložbi u Evropi pod nazivom "Nord Art" koji se održava u Renzburgu, a već 6. juna izložba se seli u galeriju Heike Arndt DK Berlinu.

Markovi radovi iz tog ciklusa su nagrađeni početkom godine prvom nagradom za crte Fondacije Vladimir Veličković, a Beograđani će moći da ih vide u decembru ove godine na izložbi u Galeriji Haos.

Kusmuk pripada generaciji mlađih savremenih srpskih slikara.

Slikarstvo je diplomirao na Akademiju likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, kada stiče iskustvo u ateljeu slikara i grafičara Bore Aleksića. Specijalističke studije slikarstva pohađa u Italiji, na Accademia di Belle Arti u Rimu.

Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu je pohađao interdisciplinarne studije Teorije umetnosti i medija, a doktorske studije završio je u Beogradu u klasi profesora Miloša Šobajića.

Marko Kusmuk je do sada imao 14 samostalnih i oko 80 drugih izlošbi i umetničkih projekata u zemlji i inostranstvu.

"Marko je doveo svoju sliku do višeg nivoa, do pravog slikarstva, eliminišući fabulu, izbegavajući da citira, sve dopadljive i virtuozne mogućnosti koje u sebi poseduje, da bi dobio jednu sasvim drugu, snažniju i sadržajniju, ovog puta i zaista virtuozniju sliku", rekao je o Markovom slikarskom umeću profesor Miloš Šobajić", kazao je Kusmukov mentor na doktorskim studijama.

Reditelj Emir Kusturica, nakon izložbe koju je Kusmuk imao na Mećavniku, rekao je da je Marko uzeo najbolje uzorke engleskog slikarstva, najbolje od Vlade Veličkovića, Ismeta Mujezinovića, kao i da snimamo mladog slikara koji je između lakoće i magritovske kombinacije u koje je lako ulazio Ibrahim Ljubović, do dobrog zamaha koji je imao Mersad Berber, ne samo osvežio sećanja na bivšu domovinu već nam je doneo ekstrak onoga što je u njoj vredelo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.