Preminuo pisac misterija i naučne fantastike Džek Vans

Izvor: Art-anima.com, 31.Maj.2013, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo pisac misterija i naučne fantastike Džek Vans

Džek Vans, pisac misterija i naučne fantastike, preminuo je u 96. godini života, javlja PISB.

Za svoja dva najpoznatija dela Vans je dobio prestižnu SF "Hugo" nagradu – 1963. godine za "The Dragon Master" (Gospodar zmajeva) i 1967. za "The Last Castle" (Poslednji zamak).

Vans je napisao preko 60 knjiga, a pored knjiga potpisanih svojim punim imenom Džon Holbruk Vans, objavio je i tri naslova pod pseudonimom Eleri Kvin.

Na početku karijere (počeo je da objavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << 1945. godine) pisao je za palp magazine i to avanturističke storije sa mnogo akcije, koje su se odvijale širom svemira. Međutim, njegov prvi roman "Umiruća Zemlja" iz 1950. godine donosi preokret – kako u njegovoj karijeri, tako i u samom žanru. U sunčevom sistemu koji umire, i Zemlje daleke budućnosti, njegovi egzotični junaci prolaze kroz razne avanture, a naučna fantastika je prepletena sa epskom fantastikom u nečemu što ranije nije viđeno. Njena atraktivnost je toliko zaokupila Vansa da je postala njegova trajna tema.

Da su njegove storije zainteresovale i druge, najbolje govori sledeći podatak - o njegovom delu je napisano nekoliko teorijskih knjiga među kojima je čak i trotomna enciklopedija!

Vans je oslepeo tokom 1980-tih, ali je nastavio da piše uz pomoć specijalnog kompjuterskog softvera.
 
 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.