Preminuo gumac Špiro Guberina

Izvor: B92, 27.Nov.2020, 12:04

Preminuo gumac Špiro Guberina

Legendarni hrvatski glumac Špiro Guberina umro je u 87. godini u Domu za stare i nemoćne u Zagrebu.

Guberinu pamte po ulozi Jokana u Velom mistu.

Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku.

Diplomirao je 1970. godine na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, gde je bio u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. do penzionisanja 1999. godine.

Uspeh je ostvario u delima Ranka Marinkovića, Ivan Brešana i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Marina Držića, a nastupao je i na radiju i u televizijskim dramama i serijama: Divac (I. Raos, Prosjaci i sinovi), Strikan (M. Smoje, Velo misto), Očenašek (V. Majer, Dnevnik Očenašeka).

Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno delo 2011.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro Špiro Guberina

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2020

Hrvatski glumac Špiro Guberina preminuo je danas u 88. godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Preminuo glumac Špiro Guberina

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2020

Legendarni hrvatski glumac Špiro Guberina umro je u 87. godini u Domu za stare u Zagrebu...Guberinu pamte po ulozi Strikana u "Velom mistu"...Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Diplomirao je 1970. godine na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.