Film i serije

Špiro Guberina - velikan kojeg je Jugoslavija voljela

Špiro Guberina - velikan kojeg je Jugoslavija voljela
Foto: N.N. | Špiro Guberina - velikan kojeg je Jugoslavija voljela

ZAGREB - Regionalno glumište iz dana u dan ostaje siromašnije za po jedno veliko ime. U Zagrebu je u 88. godini preminuo glumac Špiro Guberina, koji ostaje upamćen kao legendarni Jozo iz kultnog serijala "Velo misto", jednoj od najpopularnijih serija na prostorima bivše Jugoslavije.

Kako su prenijeli hrvatski mediji, Špiro je preminuo u Domu za stare i nemoćne u Zagrebu.

One koji su ga poznavali i koji su sarađivali s njim ova vijest o odlasku kolege od kojeg se mnogo toga moglo naučiti izuzetno je pogodila. Iako se penzionisao prije 20 godina, ostaje jedan od onih koji su obilježili Jugoslaviju i koje je Jugoslavija neizmjerno voljela.

"Gore se očito priprema neka sjajna predstava ovih dana. Adio našem Špiri", napisala je glumica Bojana Gregorić Vejzović.

Glumac Duško Valentić za Špiru je imao samo riječi hvale.

"Strašno, jako sam tužan. Prije par dana nam je otišao Mujica, a sad i dragi Špiro. Bio je srce od čovjeka, neviđeno dobar. Znali smo se skoro 50 godina, od mojih studentskih dana. Grozna godina, neka završi što prije...", rekao je Valentić.

Od Špire se oprostio i umjetnik Ivica Propadalo, koji je naveo da je otišao veliki i neponovljivi Špiro Guberina.

"Druženje i suradnja s tobom na zajedničkim predstavama uvijek su bili ispunjeni lijepom energijom. Počivaj u miru, dragi Špiro", naveo je Propadalo.

Iako je odglumio mnogobrojne uloge, Guberina se, po sopstvenom priznanju, najbolje snalazio u ulogama likova koji su pomaknuti.

"Ja takve koji nisu normalni više volim, poznatiji su nego neki koji su jako mudri", pričao je Špiro svojevremeno.

Gluma mu je oduvijek bila velika ljubav, no na prvu je odlučio da upiše fakultet građevine.

"Na građevini sam bio godinu dana, a na PMF odslušao sam šest semestara, a položio samo tri. Ipak, vrag mi nije dao mira pa sam otišao na akademiju. I zamislite, prošao sam iz prve", otkrio je jednom prilikom Špiro.

Njegove uloge su brojne, a neke od najznačajnijih su one u djelima Ranka Marinkovića, Ivana Brešana i Marina Držića, glumio je u brojnim televizijskim dramama i serijama, a pored uloge u "Velom mistu", ostaje upamćen i kao Divac u "Prosjacima i sinovima", Očenašek u "Dnevniku Očenašeka", kojih se mnogi i danas s radošću sjećaju. Dobitnik je nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije