Preminuo Dragi Bugarčić

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 13:04

Preminuo Dragi Bugarčić

 Preminuo je u 76. godini, saopštilo je Srpsko književno društvo.

Književnik Dragi Bugarčić, inače istaknuti pripovedač i romansijer, preminuo je u 76. godini, saopštilo je Srpsko književno društvo.

Rođen je 20. oktobra 1948. u Vršcu. Svoju karijeru je započeo kao pesnik, zatim je nastavio kao pripovedač. Ostatak svoje karijere proveo je pišući romane i na našoj književnoj sceni je bio aktivan više od pet decenija.

Iza sebe je ostavio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mnogobrojna značajna dela, među njima su: „Priče“, „Semenkare“, „Grob Džonija Vajsmilera“, „Vršac?: trideset tri priče“. Takođe i romani: „Sparina“, „Pusti puže rogove“, „Zaharije u Beču“, „Pustolovine Želimira Besničkog“, „Gost“, „Strah“, „Lavirint“, „Roman o romanu“, „Roman o Milu Doru“, „Mocart i kugla“, „Sporedna ulica“, „Strah roman u nastavcima“, „Gatalica“, „Slepi spomenik“, „Obdukcija“.

- Na mnoga besmislena pitanja, među kojima je i uobičajeno „zbog čega pišem“, ne umem da odgovorim. Ne znam zašto pišem. Ili mogu da dam pogrešan odgovor: pišem da bih opisao stepeništa kojima sam se penjao i silazio u životu, poput reke ponornice koja uvire u zemlju da bi iz nje izvirala. Stepenici po kojima se korača i po kojima klize, teku senke, ne samo ljudske. U Vršcu postoji izlomljeno terasasto stepenište na padini Brega koje su stari varošani prozvali Kalvarijom. Odgovor bi mogao da bude i pitanje: zašto pišem o stubištu? Zbog čega se moja generacija decenijama uspinjala malom Kalvarijom, izgrađenom vek ranije?… Šta navodi i druge da pišu o stepeništima? Svaka poetika je malo komična - jednom prilikom je rekao Bugarčić.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Preminuo književnik Dragi Bugarčić, dugogodišnji saradnik Danasa

Izvor: Danas, 04.Mar.2024

Književnik Dragi Bugarčić preminuo je u 76. godini, saopštilo je Srpsko književno društvo. Istaknuti pripovedač i romansijer, inače član Srpskog književnog društva, Dragi Bugarčić preminuo je u subotu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.