Preminula Ana Karić

Izvor: SEEcult.org, 11.Okt.2014, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Ana Karić

Hrvatska glumica Ana Karić, poznata po filmskim, pozorišnim i ulogama u televizijskim dramama, preminula je 9. oktobra u Zagrebu u 74. godini.

Oproštaj od Ane Karić biće održan 14. oktobra u 12.30 sati na Krematoriju u Zagrebu, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je povodom njene smrti da će nedostajati njen “markantan glas, nenametljiva i naočita pojava, šarm i prirodna elegancija”. “Njena odanost ulogama kojom nas je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << podučila da se prava umetnost nikad ne smiruje, niti umirovljuje”, naveo je Milanović.

Ana Karić najpoznatija je po filmskom opusu, odnosno ulogama u filmovima hrvatskih reditelja poput Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira Berkovića, Krste Papića i mnogih drugih.

Između ostalog, igrala je u filmovima “Carevo novo ruho" , "Pustolov pred vratima", "Slučajni život", "Bablje leto", "Kuća", "Živi bili pa videli", "Tajna Nikole Tesle" , "Donator"

     Noćni brodovi

Jedinu Zlatnu arenu u Puli dobila je 2012. godine za glavnu ulogu u “Noćnim brodovimaIgora Mirkovića, u kojem je igrala stariju damu koja pronalazi ljubav u staračkom domu i sa svojim izabranikom beziz u poslednju životnu pustolovinu. Kako je naveo tada žiri, Ana Karić se u tom filmu se “očaravajuće preobražava od umorne i poražene penzionerke u ženu u kojoj se još jednom razgorio zanos ljubavi i to čini s velikom glumačkom snagom i manirom istinske dive”.

Dobitnica je i Nagrade hrvatskog glumišta za glumačko ostvarenje u radiodrami za 2004/05, dok je 2010. dobila nagradu “Fabijan Šovagović” za veliki doprinos hrvatskom filmu.

Rođena 13. maja 1941. u Perušiću, završila je 1963. Akademiju za pozorišnu umetnost u Zagrebu.

U pozorištu je zaigrala najpre u zagrebačkoj Komediji, a najčešće je nastupala u Teatru u gostima, u kojem je ostvarila i nezaboravnu saradnju sa Borisom Buzančićem, koji je, sticajem okolnosti, preminuo istog dana kada i ona, u 85. godini.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.