Premijerno izvedena kompozicija mitropolita Ilariona

Izvor: Glas javnosti, 03.Apr.2011, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerno izvedena kompozicija mitropolita Ilariona

BEOGRAD - U prisustvu brojnih predstavnika političkog i javnog života Srbije, Simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije, pod dirigentskom upravom maestra Bojana Suđića, premijerno su u Kolarčevoj zadužbini izveli kompoziciju "Stradanje po Mateju" mitropolita Ruske pravoslavne crkve (RPC) Ilariona.

Pored mitropolita volokolamskog Ilariona, predsednika Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, koji ovih dana boravi u Beogradu, prisutnima su se obratili patrijarh >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << srpski Irinej i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Patrijarh Irinej je rekao da mitropolit Ilarion, zajedno sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom i RPC ima dobar uvid u stanje u kome se nalazila i u kome se nalazi Srbija.

- Njegovu ljubav prema srpskom narodu i srpskoj crkvi najbolje je pokazao kada je "milosrdni anđeo" sejao bombe i smrt Srbijom. Tada je mitropolit u više navrata boravio u Srbiji i posetio Kosovo i Metohiju - primetio je patrijarh.

On je rekao da je Ilarion došao u Beograd sa obećanjima da će Ruska pravoslavna crkva i ruski narod pomoći da se oslika Hram Svetog Save mozaikom za koji je potrebno mnogo sredstava.

Patrijarh je naglasio da mitropolit Ilarion svugde gde deluje ostavlja značajn trag i ukazao na veliki doprinos koji je dao teologiji, ulazeći u suštinu teološkog učenja, i crkvi svojim mnogobrojnim delima, koje je krunisao dvotomnom studijom "Pravoslavlje".

Patrijarh je rekao da je veliki uspeh gost iz Moskve postigao upravo kompozicijom "Stradanje po Mateju", čija forma nije toliko prisutna, ali ni nepoznata srpskoj crkvi.

- Reč je oratorijumu koji je iz svoje duše i dara izlio mitropolit Ilarion - dodao je patrijarh Irinej.

Jeremić je kazao da Srbija nikad neće zaboraviti podršku koju joj je Rusija pružila u borbi za očuvanje njene svete zemlje, matice iz koje potiču duhovno blago i temelj srpskog identiteta - Kosova i Metohije.

- Vekovno bratstvo naša dva naroda, zajedništvo u veri i kulturi, jedinstvo u nasleđu, svetinjama i praznicima, i danas podupire i hrani našu mudrost, hrabrost i razboritost i pomaže nam da se suočimo sa svim iskušenjima - rekao je šef srpske diplomatije.

Pozdravljajući prisutne i prenevši pozdrave patrijarha moskovskog i cele rusije Kirila, mitropolit Ilarion je rekao da je Ruska pravoslavna crkva uvek bila i da će i nadalje biti uz srpski narod i SPC.

- Imao sam priliku da posetim Kosovo i Metohiju i da vidim neljudska stradanja srpskog pravoslavnog življa, razrušene pravoslavne hramove i naselja. Hteo bih da vas uverim da će RPC uvek pomagati srpskom narodu i Srbima koji su bez obzira na sva stradanja ostali da žive na Kosovu i Metohiji - rekao je Ilarion.

"Stradanje po Mateju" pisano je za gudački orkestar, hor i soliste, i predstavlja specifičan spoj znatno različitih muzičkih i službenih praksi zapadne i istočne crkve - žanra pasije i oblika fuge. Mitropolit Ilarion je stvorio sasvim osoben spoj forme bogosluženja i kroz svoj oblik duhovne muzike ponudio zanimljivu intrpretaciju priče o Hristovom stradanju.

Kompozicija obuhvata četiri dela - Tajna večera, Strašni sud, Rapseće i Hristovo pogrebenje, a solisti su bili bariton Vladimir Rumenić, sopran Snežana Savičić Sekulić, mecosopran Nataša Jović Trivić, tenori Dejan Maksimović i Aleksandar Sekulić i bas Nebojša Babić.

Koncertu su prisustvovali i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar vera i dijspore Srđan Srećković, kao i mnogobrojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, crkveni velikodostojnici SPC i katoličke crkve.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra se obeležava Dan studenata

Izvor: Blic, 03.Apr.2011

Univerzitet u Beogradu obeležiće Dan studenata, 4. april, koncertom Omladinskog orkestra Evropske unije u Centru Sava, u prisustvu predstavnika javnog, kulturnog i političkog života zemlje, rektora univerziteta u Srbiji, kao i studenata i studentskih organizacija. ..Dan studenata obeležava se u...

Nastavak na Blic...

Dan studenata, 4. april

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2011, 05:16

BEOGRAD -..Dan studenata, 4. april, Univerzitet u Beogradu obeležiće danas koncertom Omladinskog orkestra Evropske unije u Centru Sava, u prisustvu predstavnika javnog, kulturnog i političkog života zemlje, rektora univerziteta u Srbiji, kao i studenata i studentskih organizacija...Rektor Univerziteta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.