Predstavljena knjiga Dobrice Ćosića U tuđem veku

Izvor: TvojPortal.com, 03.Jun.2011, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena knjiga Dobrice Ćosića "U tuđem veku"

03.06.2011  Izvor: www.bizlife.rs
Beograd - Nova knjiga Dobrice Ćosića "U tuđem veku", koja je prvog dana po objavljivanju prodata u 10 hiljada primeraka, predstavljena je danas u knjižari galeriji izdavača "Službeni glasnik".


"Iz iskustva znam da pisac najveću štetu čini svojoj knjizi ako je objašnjava, knjiga je nastala iz 'Lične istorije jednog doba', dnevničkih zabeleški, započeta 1991. godine i pisana do današnjeg dana", rekao je Ćosić.
On >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << je dodao da se nova knjiga razlikuje od ostalih, jer je pisana posebnim stilom, posebnim odnosom prema temi, jer ovo vreme on smatra razdobljem istorijskog poraza srpskog naroda i pokušaja da se petooktobarskim prevratom taj proces poraza zaustavi i krene ka napretku.
"Bavim se periodom od 2000.g odine do Đinđićeve pogibije. Taj period smatram najznačajnijim u prvoj deceniji 21. veka, posmatram ljude i odnose i sa tugom konstatujem da se nije napredovalo u Srbiji, nije započet preporod kome sam se nadao", kazao je Ćosić.
"To moje predviđanje zaslužuje vašu proveru i to očekujem od čitalaca, pisac može mnogo da pogreši kada sudi o svom vremenu. Ovu knjigu sam nazvao tuđim vekom zato što se po svemu: po svom biću, kulturi, po ciljevima osećam čovekom 20. veka i što je moje književno delo skoro sve u 20. veku", istakao je autor, poželevši svojim čitaocima  da njegov tuđi vek bude njihov srećni vek.
O knjizi su novinarima govorili urednik Marko Krstić i glavni i odgovorni urednik "Službenog glasnika" Slobodan Gavrilović.
Krstić je ocenio da je juče, prvog dana izlaska Ćosićeve nove knjige ponovo pobedila reč, da je svaka knjiga srpskog Tomasa Mana malo čudo koje postaje kulturni događaj.
Prema njegovim rečima, u  vremenu malih tiraža i isto takvih bilansa prodaje knjiga, nova Ćosićeva knjiga je već sada, izvesno svojevrstan fenomen, s obzirom na to da je već prodato 10 hiljada primeraka, što predstavlja redak, pa možda i rekordan izdavački uspeh na ovim prostorima u minuloj deceniji.
Gavrilović je kazao da Ćosić, "za koga jedni žale što nije u Hagu, drugi ga slave kao oca nacije, a on je ustvari negde između", u novoj knjizi obuhvata period od samo tri godine, ali tako buran u kome su događaji preticali jedni druge.
Ćosić je jedini pisac u istoriji književnosti čiji dnevnik traje punih šezdeset godina, "U tuđem veku" je nastavak najimpozantnijeg i najznačajnijeg dnevnika u srpskoj književnosti "Lična istorija jednog doba" i obuhvata period od 2000. godine do Đinđićevog ubistva. 
"Ova knjiga je jedinstven događaj u našoj kulturi, jer nas suočava sa najvažnijim i najkritičnijim trenucima novije srpske istorije i politike. Ćosić se prvi zamislio nad sudbinom i propadanjem srpskog nacionalnog bića u periodu tranzicije, on brine šta će biti sa nama, ne samo sa državom, sa narodom, analizira naše mane i vrline", rekao je Gavrilović.
Prema njegovoj oceni, ključna pitanja koja postavlja ova knjiga su  zašto je Ćosić, i posle Titove i Miloševićeve vlasti, nepoželjan i "novoj vlasti" i da li će Srbija kao država imati državničke pameti, političke volje, umne snage i kulturnog kapaciteta da prepozna sopstvene zablude i fatalne greške koje je napravila u dvadesetom veku.
*izvor: www.tanjug.rs

dobrica ćosićknjiga Dobrice Ćosićaknjižara galerija izdavača

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.