Izvor: N1 televizija, 10.Dec.2017, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle sukoba s direktorkom, vlasti ugasile kulturni centar

Nakon višedecenijskog rada, u Požegi je ugašen Kulturni centar, dve godine od početka sukoba naprednjaka u tom gradu sa direktorkom Centra Slađanom Petrović Varagić. Vlast je, poručuje Varagić, ostvarila pretnje i osnovala novo javno preduzeće pod nazivom Sportsko-kulturni centar.

Izvor: N1

Kulturna javnost smatra da ovaj potez oslikava nameru lokalne vlasti da očisti ustanove od nepartijskog kadra.

Epilog dvogodišnje drame oko radnog angažovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Slađane Petrović Varagić, okončan je tako što je ona ostala bez posla, a Požega bez Kulturnog centra.

"To je nešto što je najavljivano.Naravno vrlo je loše i ne postoji nikakvo opravdanje zašto je Kulturni centar morao biti likvidiran", kaže Varagićeva za N1.

Njeno ime dospelo je u javnost 2015. dolaskom SNS-a na vlast u Požegi. Predsednik opštine saopštio je tada da je u Požegi porasla gledanost rijalitija, jer Kulturni centar priređuje programe nerazumljive za šire mase.

Slađana Petrović Varagić, inače nestranačka ličnost, smenjena je zatim sa mesta direktorke Kulturnog centra. I Viši i Apelacioni sud su presudili da je rešenje bilo nezakonito.

Sledi gašenje Kulturnog centra, otkazi za sve zaposlene, da bi centar i dalje radio pod čudnim okolnostima.

"Pokušavaju da stvore privid da se ništa nije dogodilo, tako što sada realizuju neke besplatne programe, koje opština plaća. I što je najtužnije, zaposleni koji su dobili otkaze 22.novembra i dalje tamo rade besplatno u nadi da će biti angažovani u toj novoj ustanovi", ističe Varagićeva.

Umesto Kulturnog centra Požega dobija Sportsko-kulturni centar, o kome za N1 niko od opštinskog rukovodstva nije želeo da priča.

Ministar kaže "previše buke", meštani se ne slažu

Asocijacija Nezavisne kulturne scene Srbije pozvala je Ministrstvo kulture da hitno reaguje i preispita sopstvenu odgovornost za ignorisanje nasilja nad kulturom i pravima zaposlenih u Požegi.

Ministar kulture se ne slaže sa ovom ocenom.

"Mislim da se pravi previše buke oko ovoga. Mi ćemo pratiti razvoj situacije. Prema informacijama koje smo dobili, nije reč o suzbijanju kulturnih sadržaja i aktivnosti, već je reč o pravnom prekomponovanju statutarnog tipa", kaže ministar Vladan Vukosavljević.

Meštani Požege ne slažu se sa ocenom ministra i naglašavaju da je strašno, neverovatno i nečuveno šta se desilo.

"Kakva je vlast, tako nam je i sve u Požegi", zaključuje jedna Požežanka.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ugašen kulturni centar u Požegi

Izvor: N1 televizija, 10.Dec.2017

Nakon višedecenijskog rada, u Požegi je ugašen Kulturni centar, dve godine od početka sukoba naprednjaka u tom gradu sa direktorkom Centra Slađanom Petrović Varagić. Vlast je, poručuje Varagić, ostvarila pretnje i osnovala novo javno preduzeće pod nazivom Sportsko-kulturni centar...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.