Pola veka Dečjeg oktobarskog salona u Muzeju primenjene umetnosti

Izvor: Blic, 28.Sep.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola veka Dečjeg oktobarskog salona u Muzeju primenjene umetnosti

Jubilarni 50. Dečiji oktobarski salon biće otvoren u četvrtak, 1. oktobra, u 18 sati u Muzeju primenjene umetnosti. Ovogodišnja tema je "Umeće stvaranja", a za izložbu je odabrano 370 radova koji će biti predstavljeni do 24. oktobra.

Jubilarni Dečji oktobarski salon otvoriće istoričar umetnosti i osnivač Salona Sreto Bošnjak.

Ovogodišnji salon je posvećen osnovnom zadatku sa kojim je i osnovan i koji iz godine u godinu nastoji da ispuni, a to je kako da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deci približi umetnost stvaranja, a stručnoj i opštoj populaciji fenomenologiju dečjeg izraza i pristupa umetnosti.

Umeće stvaranja je ono što je spajalo generacije učesnika sa Muzejom primenjene umetnosti, zbog čega je jubilarni Salon posvećen upravo temi umeća stvaranja.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je više od 3.000 radova iz različitih ustanova, škola, vrtića i privatnih ateljea za rad sa decom uzrasta od pet do 15 godina, sa teritorije Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a selekciona komisija izabrala je 370 radova za izložbu, na kojoj učestvuje 107 dečjih ustanova.

Među učesnicima ima onih koji se ponovo pojavljuju na Salonu, ali ima i novih koji prvi put izlažu, što predstavlja veliki izazov kako za njih same, tako i za organizatore izložbe.

Različiti u svojim dimenzijama i oblicima, radovi su napravljeni u raznovrsnim tehnikama i medijima poput: crteža, ilustracije, kolaža, grafike, fotografije, keramike, kao i kombinacijom više tehnika.

Koristeći se različitim inspiracijama da bi dočarali umeće stvaranja učesnici su u svojim radovima predstavili: svoje ljubimce, prijatelje, porodicu, prirodu, predele, zanimljive priče, pesme, basne, bajke, inspirisali su se istinitim ali i izmišljenim dogadjajima, ličnostima, umetnicima, tradicionalnim i istorijskim temama.

- Dečiji oktobarski salon predstavlja poseban vid rada sa mladima i po mnogo čemu je jedinstven u našoj sredini. U vreme osnivanja kao pionirski poduhvat saradnje muzeja i likovnih pedagoga u školama započet je projekat koji je imao višestruke ciljeve - navode iz muzeja.

Težnja je bila da se poljem primenjene umetnosti obogati likovna pedagogija i da nastavni sadržaji dobiju raznosvrsnost i kvalitet, da se sa likovnim pedagozima i učenicima ostvari kontinuirana saradnja kako bi poznavanje i praktikovanje primenjene umetnosti obogatilo forme rada koje su bile predviđene nastavnim planom i programom.

Pokretanjem jedne stalne izložbene muzejske manifestacije Muzej je nastojao da kod dece i mladih kroz likovni rad i poimanje likovnih vrednosti, razvija dečje stvaralačke sposobnosti.

- Visok standard u edukaciji umetnosti, uz poštovanje ličnosti deteta, obuhvatio je veliki broj generacija i omogućio izvanredno iskustvo u prvom susretu dece sa umetnošću i stvaralaštvom - ističu organizatori.

Kustos izložbe koja će trajati do 24. oktobra je Angelina Folgić Korjak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.