Planet rok na Sinema Siti festivalu

Izvor: B92, 02.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planet rok na Sinema Siti festivalu

U program Sinema Siti festivala koji se od 14 - 21. juna održava u Novom Sadu uvršćena je selekcija "Planet rok" koja će predstaviti seriju muzičkih filmova.

Filmovi iz "Planet rok" selekcije prikazivaće se u bioskopu na otvorenom, u Ulici Svetozara Miletića u Novom Sadu.

Publika će, između ostalog, imati priliku da na velikom platnu vidi jedanaest godina snimani portret Pati Smit, zvezde i atmosferu "Glastonberi" festivala, „The Filth and the Fury" dokumentarni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << film o bendu "Sex Pistols", kao i film „CSNY: Déjà vu", čiju režiju potpisuje Nil Jang.

„The Filth and the Fury", reditelja Džulijena Templa (Julien Temple), je dokumentarna saga o grupi "Sex Pistols". Originalni snimci i serija retkih intervjua, predstavljaju bend koji simbolizuje pank rok. Svojim pesmama i ponašanjem privukli su pažnju najšire javnosti, šokirali kraljevsku porodicu i ceo britanski establišment, a u medijima su bili isticani najviše po čestim skandalima. "Sex Pistols" objavili su samo jedan album da bi se burno rastali tokom američke turneje, a ostaće zapamćeni i kao jedini bend koji je svirao kao podrška jednom radničkom štrajku u trenutku dok su imali album i singl na prvom mestu britanske diskografske liste.

„Kroz ovu priču iz sedamdesetih videćete i početke pop i modne ikonografije naredne dve decenije", rekao je čuveni filmski kritičar Rodžer Ebert.

Grupa "Sex Pistols" imala jekraću turneju 1996. godine, da bi se ponovo okupila 2007. godine i nastupiće na ovogodišnjem "Egzit" festivalu.

Na "Sinema Siti" festivalu biće prikazan i „Glastonbury", dokumentarac o jednom od najpopularnijih svetskih muzičkih festivala, koji je, takođe, režirao Džulijan Templ.

Film uključuje privatne snimke koje je reditelj prikupio od posetilaca, a kroz intervjue i nastupe pojavljuju se Dejvid Bouvi, Bjork, Džems Braun, Morisi, Nik Kejv i drugi.

Nakon premijere na ovogodišnjem Berlinalu, u Novom Sadu će biti prikazan film „Patti Smith: Dream Of Life", rediteljski debi modnog fotografa Stivena Sebringa (Steven Sebring). Sebring je otišao na svoj prvi koncert Pati Smit pre tačno jedanaest godina. Ova rok diva uspela je potpuno da ga impresionira i nakon više od decenije snimanja napravio je njenu vrlo intimnu biografiju gde je predstavlja kao pesnikinju, umetnicu, majku i borca koji je uspešno prošao kroz mnoge tragedije.

Posle Berlina na "Sinema Siti" stiže i dokumentarni film pod nazivom „CSNY: Déjà vu", posvećen kultnoj četvorci "Crosby, Stills, Nash i Young", koja je debitovala na muzičkoj sceni kasnih šezdesetih godina XX veka. Film prikazuje bend na njihovoj čuvenoj turneji „Freedom of Speech 2006", koja je posvećena borbi protiv rata u Iraku, a Nil Jang se kao režiser četvrti put pojavljuje pod imenom Bernard Šejki (Bernard Shakey).

U filmu „CSNY: Déjà vu" prepliću se snimci sa turneje, arhivski filmski i televizijski materijal kojim, sada već znatno ostareli članovi benda, iskazuju istrajnost u političkoj angažovanosti.

Pored najnovijih muzičkih ostvarenja, publika na festivalu "Sinema Siti" biće u prilici da iznova u bioskopu pogleda neke od čuvenih filmova posvećenih muzičarima. Među njima je „24 Hour Party People" Majkla Vinterbotoma (Michael Winterbottom) koji predstavlja mančestersku muzičku scenu s kraja sedamdesetih, pa sve do devedestih godina godina XX veka.

Priča Tonija Vilsona (Tony Wilson), nedavno preminulog vlasnika diskografske kuće „Factory", o grupama "Joy Division" i "Happy Mondays", te mančesterskom klubu „Hacienda", zajedno sa ostalim filmovima selekcije „Planet Rok", činiće jedinstveno svedočanstvo o muzici i umetnicima koji su obeležili prethodne decenije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.