Pištalo za RTS: Meša Selimović je figura susreta i pomirenja

Izvor: RTS, 21.Feb.2020, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pištalo za RTS: Meša Selimović je figura susreta i pomirenja

Simbolično - ovde i tamo, u Srbiji i u Americi, kao protekle tri decenije, bio je i danas Vladimir Pištalo. I teme u nagrađenoj knjizi ravnopravno je podelio između dve zemlje.
Književnik Vladimir Pištalo dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za najbolju domaću knjigu objavljenu minule godine. Njegovo delo "Značenje džokera" dobilo je najviše glasova Velikog žirija, 60 književnih kritičara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teoretičara i istoričara književnosti.

Džoker menja pravila igre, vi rušite naše stereotipe o Americi. Koji ističete?
Pre svega, Mark Tven koji je najveći američki pisac. Kod nas su Marka Tvena obično uzimali kao pisca koji je pisao Haklberija Fina i Toma Sojera. Ja obično kažem, kao što je ruska literatura izašla iz Gogoljevog šinjela, tako je američka izašla iz Tvenovog belog sakoa.
Prethodnom knjigom promenili ste naše čitanje Andrića. Možemo li sada da očekujemo eseje o Selimoviću?
Ja ću sigurno napisati jedan esej o Serlimoviću. Selimović je jedan od naših najvoljenijih pisaca. On je zaista figura susreta i pomirenja. I zato mi ova nagrada i promišljanje o Selimoviću uopšte mnogo znače.
Ovo delo je i omaž smehu. "Humor je najkraće rastojanje među ljudima", kaže pisac. To je džoker u koji veruje, a uz njega je nemoguće igrati "napakovanim" kartama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.