Pikaso 50 godina posle smrti na udaru feministkinja: Ženomrzac i egoistični tiranin

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 20:18

Pikaso 50 godina posle smrti na udaru feministkinja: "Ženomrzac i egoistični tiranin"

Zašto svet ne može da se zasiti Pabla Pikasa? Čini se da je na 50. godišnjicu njegove smrti apetit za španskim majstorom neutaživ, ali nakon pojave pokreta #MeToo neki se pitaju možemo li i dalje ovog otvoreno mačo i seksistički nastrojenog umetnika da slavimo kao nekad.

Pikasova keramika, Pikasove skulpture, Pikaso i feminizam, Pikasova uporaba bele, slavne Pikasove fotografije... Beskonačan je niz izložbi kojima se obeležava pola veka njegove smrti 8. aprila 1973. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

"Progutamo sva Pikasova dela, a još uvek smo nezasiti", izjavio je unuk Olivier Vidmajer-Pikaso za AFP dodajući da je fasciniran brojem kustosa i istoričara umetnosti koji nastavljaju da pronalaze nove načine da bi ga istražili.

Pokret MeToo malo je uzdrmao uzvišeno postolje Pikasove reputacije jer su optužbe po kojima je bio nasilan ženomrzac izazvale preispitivanje njegove veličine i značaja za svet umetnosti.

"Moramo prestati da govorimo o ženama u njegovom životu kao 'muzama'. Neke od njih su počinile samoubistvo jer su poludele", rekla je Emili Buvard, bivša kustoskinja muzeja Pabla Pikasa u Parizu.

Izuzetak je bila Fransoa Gilot, jedina ljubavnica koja je ostavila Pikasa. Ona ga je opisala kao "praznovernog, egoističnog tiranina" i nadživela ga 50 godina.

Šteta nanesena njegovom ugledu ipak je ograničena.

Pikaso je i dalje redovno na vrhu liste umetnika s najvećom zaradom na aukcijama: prema podacima Artpricea, njegove su slike samo prošle godine zaradile 494 miliona dolara.

U svemu tome treba naći ravnotežu, kazala je Buvard.

"Pikaso je prisvajao stvari, pa i ljude", rekla je. Njegovi su radovi neretko govorili o nasilju i seksualnosti – i to često brutalno i hrabro iskreno - ali te je osećaje usmeravao i na žene u svom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pikaso 50 godina posle smrti na udaru feministkinja: "Ženomrzac i egoistični tiranin"

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Apr.2023

Zašto svet ne može da se zasiti Pabla Pikasa? Čini se da je na 50. godišnjicu njegove smrti apetit za španskim majstorom neutaživ, ali nakon pojave pokreta MeToo neki se pitaju možemo li i dalje ovog otvoreno mačo i seksistički nastrojenog umetnika da slavimo kao nekad.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.