Pigmalion na Jutjubu: Program Narodnog pozorišta u čast glumačkih velikana

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2020, 17:43

"Pigmalion" na Jutjubu: Program Narodnog pozorišta u čast glumačkih velikana

Pred publikom neke od najznačajnijih predstava nacionalnog teatra

Narodno pozorište, u čast velikana ovog teatra i srpskog glumišta, u narednih nekoliko dana na svom jutjub-kanalu emituje neke od najznačajnijih naslova u novijoj istoriji kuće.

Večeras od 21 čas na programu je "Pigmalion" - najpoznatije delo Bernarda Šoa (režija Jovica Pavić), premijerno izvedeno 1994. godine, sa doajenom teatra Petrom Banićevićem i Ivanom Žigon u glavnim ulogama. Ivana Žigon >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je ušla u Narodno pozorište sa ulogom Elize Dulitl koji je na filmu igrala Odri Hepbern. Igrala ju je više od 10 godina sa ogromnim uspehom.

Najpoznatije delo priznatog irskog dramskog pisca (prvi put objavljeno 1912. godine) u kojem metaforički tematizuje priču iz grčke mitologije o vajaru Pigmalionu koji se zaljubio u skulpturu žene koju je sam stvorio, u žanrovskom smislu je ljubavna komedija o profesoru Henriju Higinsu i devojci Elizi Dulitl, prodavačici cveća.

Naime, Higins, profesor fonetike, želi da uradi jedan eksperiment kako bi dokazao da se čak i obična, priprosta, devojka, kao što je Eliza, može predstavljati kao vojvotkinja samo ako nauči da pravilno govori. On će je naučiti svemu što odlikuje prefinjenu, mladu damu – od ispravnog govora, preko gospodstvenog držanja, do prikladnog ponašanja koje će joj osiguratii dostojan društveni status.

Međutim, razmišljajući samo o tome kako da dokaže svoju tezu, Higins ispušta iz vida Elizu, koja tako u društvu, koje ne dopušta odstupanja, postaje žrtva njegovih naučnih ambicija i vlastite želje da se izdigne iz zadatog društvenog položaja...

”Pigmalion” je premijerno izveden 7. marta 1994. godine, a glavne uloge maestralno su tumačili Petar Banićević i Ivana Žigon.

U toj predstavi, koja se godinama igrala na kartu više, učestvovali su i Predrag Tasovac (Pukovnik Pikering), Ksenija Jovanović (Gđa Higins), Branislav Ciga Jerinić (Alfred Dulitl), Ljiljana Kontić (Gđa Pirs), Olga Spiridonović (Gđa Hil), Sonja Knežević (Klara), Boris Pingović (Fredi), Zoran Ćosić (Prolaznik), Anđelka Ristić (Sobarica) i Boris Andrušević (Sarkastičar).

Reditelj Pavić sačinio je i izbor muzike, kostime je kreirala Božana Jovanović, scenografiju je uradio Boris Maksimović, dok je Ivica Klemenc bio autor koreografije.

Predstava je imala 79 izvođenja, a poslednji put je odigrana u sezoni 2001/2002. Snimak koji se emituje večeras nastao je 29. maja 1994. godine.

Klikom ovde možete pratiti predstavu!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.