Pančevo dobija PAFF filmski festival

Izvor: B92, 14.Avg.2014, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo dobija PAFF filmski festival

Prvi put u istoriji grada, u Pančevu će se od 3. do 7. septembra održati prvo izdanje Pančevo Film Festivala – PAFF, internacionalnog takmičarskog festivala autorskog dugometražnog i kratkog filma.

Na više lokacija u gradu, publika će imati prilike da uživa u dva takmičarska i dva revijalna programa, kao i u pratećim sadržajima festivala (koncerti, tribine, predavanja, izložbe).

Jedan od dva najavljena takmičaska programa je selekcija međunarodnih kratkometražnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << filmova “Rani radovi”, koja se sastoji od dvadeset kratkometražnih filmova iz celog sveta. Fokus ovog programa je na mladim autorima koji prave svoje prve filmske korake, i koji su učestvovali i osvajali nagrade na najznačajnijim svetskim festivalima kao što su Kan, Venecija, Lokarno, Berlin, FID Marsej ili Oberhauzen. Tematski, ovogodišnji izbor filmova usmeren je, i na različite načine istražuje, probleme odrastanja, mladosti, života i odnosa mladih ljudi, dece, tinejdžera. Izabrani filmovi nastali su u različitim sistemima i uslovima i u skladu sa tim snimani su i mobilnim telefonom, GoPro kamericom, foto aparatima. Takmičarski program „Rani radovi“ publika će imati prilike da prati u dvorani „Apolo“ u toku trajanja festivala. Selektori filmskog programa su reditelji Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić.

U selekciji “Rani radovi"učestvuje čak pet domaćih filmova – “Divan dan za bananaribe” Stefana Maleševića, “Dosta dobra lamperija” Rastka Petrovića, “IMG_0048” Nenada Tesle, “Koliko je meni u stvari” Isidore Veselinović kao i francusko-bosansko-srpska produkcija “Višak vjetra” Daneta Komljena.

U selekciji su i tri filma iz drugih delova bivše Jugoslavije – hrvatski “Terarij” Hane Jušić, “Tlo pod nogama” Sonje Tarokić i crnogorski “Zakloni” Ivana Salatića, koji zajedno sa Komljenovim filmom učestvuje u takmičarskom programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Žiri festivala činiće grupa od 16 pančevačkih srednjoškolaca a u radu na donošenju odluke o nagradi – statuete ‘DIMNJAK’, pomagaće im poznati profesionalac iz sveta filma.

BESHIVHEY HAYOM (In Praise of the Day) – Oren Adaf – Izrael – 2013 – 20 min.

DIVAN DAN ZA BANANARIBE (A Fine Day for Bananafish) – Stefan Malešević – Srbija – 2014 – 25 min.

DOSTA DOBRA LAMPERIJA (Real Good Paneling) – Rastko Petrović – Srbija – 2013 – 24 min.

ERDBEERLAND (Maybes) – Florian Pochlatko – Austrija – 2012 – 33 min.

FORASTERO (Foreigner) – Lucía Ferreyra – Argentina – 2013 – 18 min.

IMG_0048 – Nenad Tesla – Srbija – 2012 – 17 min.

KOLIKO JE MENI U STVARI (Why Am I So) – Isidora Veselinović – Srbija – 2014 – 26 min.

LA ESTANCIA – Federico Adorno – Paragvaj – 2014 – 14 min.

LA GRENOUILLE ET DIEU (When It Lifts Its Little Eyes Up) – Alice Furtado – Francuska/Brazil – 2014 – 20 min.

PROVINCIA – György Mór Kárpáti – Mađarska – 2014 – 21 min.

SHOPPING – Vladilen Vierny – Francuska/Nemačka – 2013 – 9 min.

STONE CARS – Reinaldo Marcus Green – SAD/Južna Afrika – 2014 – 14 min.

TERARIJ (Terrarium) – Hana Jušić – Hrvatska – 2012 – 25 min.

THIS IS THE WAY – Giacomo Abbruzzese – Francuska – 2014 – 27 min.

TLO POD NOGAMA (On Shaky Ground) – Sonja Tarokić – Hrvatska – 2014 – 29 min.

TÔI QUÊN RỒI! (I Forgot!) – Eduardo Williams – Francuska – 2014 – 28 min.

UN PENSIERO KALASNIKOV (A Kalashnikov Thought) – Giorgio Bosisio – Italija/Velika Britanija – 2013 – 21 min.

VIŠAK VJETRA (A Surplus of Wind) – Dane Komljen – Francuska/Bosna i Hercegovina/Srbija – 2014 – 25 min.

WEDDING DUET – Goran Mihailov – Rumunija – 2012 – 19 min.

ZAKLONI (Shelters) – Ivan Salatić – Crna Gora – 2014 – 24 min.

Pančevo Film Festival – PAFF je gradska manifestacija čiji je cilj promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici. Jedna od misija festivala je i da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.

Program festivala sastavljen je od pedesetak svetskih filmova, dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra. Tokom četiri dana Pančevo će postati grad – festival, sa ne samo bogatim filmskim programom (dva takmičarska i dva revijalna) već i muzičkim, likovnim, strip i edukativnim programima. Planiran je i dolazak gostiju iz sveta kulture, umetnosti, sporta i nauke, koji će učešćem na tribinama i predavanjima svoje znanje i iskustvo podeliti sa publikom.

Edukativni program festivala sastojaće se od desetak panela, tribina, razgovora i predavanja namenjenih studentima i srednjoškolcima, koje će održati gosti festivala: filmski umetnici, novinari, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih akademskih institucija i drugi umetnici i kulturni radnici. Zahvaljujući tome publika festivala, a posebno ona najmlađa, imaće priliku da od samih autora čuje i nauči kako, zašto i na koji način se filmovi prave. Najvažnije, naučiće kako se filmovi čitaju, gledaju i vole.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uskoro 1. Pančevo film festival

Izvor: SEEcult.org, 15.Avg.2014, 14:11

Pančevo Film festival (PAFF), koji će prvi put biti održan od 3. do 7. septembra, prikazaće pedesetak svetskih filmova, dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra...Zahvaljujući PAFF-u i projekcijama na više lokacija u gradu, Pančevo će tokom četiri...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.