POČEO 21. FAF Boro Drašković: Ovaj festival bodri našu zanemarenu kulturu

Izvor: Blic, 28.Nov.2015, 02:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČEO 21. FAF Boro Drašković: Ovaj festival bodri našu zanemarenu kulturu

Ovaj festival bodri našu posustalu kinematografiju i zanemarenu kulturu, rekao je čuveni reditelj Boro Drašković, otvarajući 21. Festival autorskog filma (FAF) u petak uveče u Domu omladine.

Obraćajući se publici u prepunoj sali Doma omladine Drašković je podsetio na vreme kada su "pre dve decenije Srđan Vučinić i Slobodan Novaković pokrenuli ovaj festival, a to su pozdravili svi autori i ljubitelji filma“, a zatim se osvrnuo na njegovu burnu istoriju, kao i činjenicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ga jedne godine nije bilo.

- Poetika i geopoetika ovog festivala je da su filmovi sa svih kontinenata i na svim jezicima, ali uz glavni uslov - nijedan rđav - kazao je Drašković.

Reditelj je, uz citiranje Vladete Jerotića koji je rekao "Ako ne postaneš bolji bićeš gori" dodao:

- Igor Stanković, Srdan Golubović, Stefan Arsenijević i Srđan Vučinić - to je izuzetan kvartet koji uz saradnike i publiku što podržava autorski oslobođeni ekran čine da je iz godine u godinu ovaj festival sve bolji.

Pre njegovog govora, prikazana je animacija čuvene radio drame „Rat svetova“ Orsona Velsa.

Publici se obratio i Marko Grba Sing, čijim filmom „Abdul i Hamza” počinje ove godine uveden program „Hrabri Balkan“. On je rekao da je stasavao uz FAF i da mu je taj festival "promenio pogled na film".

Manifestacija je počela Venecijanskim pobednikom, filmom „Iz daljine“ venecuelanskog režisera Lorenca Vigasa koji je ovdašnjoj publici poslao srdačnu poruku.

Ovogodišnji, 21. Festival autorskog filma, održava se do 5. decembra i obuhvata 84 filma u osam programskih celina.

Glavni, takmičarski program donosi 22 ostvarenja, od čega 12 u konkurenciji za Grand pri festivala Aleksandar Saša Petrović.

Ukratko, program je sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Kao i svake godine, Festival autorskog filma podržaće zanimljive domaće autore i njihova ostvarenja. Kako kaže umetnički direktor Srđan Vučinić, 21. FAF donosi filmske priče o 21. veku koje su "nepredvidive i slojevite, sveobuhvatne i kritički intonirane".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.