Otvoren Festival autorskog filma:  „Iz daljine“ na početku blizine dobrih filmova

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Festival autorskog filma: „Iz daljine“ na početku blizine dobrih filmova

Ovaj festival bodri našu zanemarenu kulturu – rekao je čuveni reditelj Boro Drašković, otvarajući večeras u Domu omladine 21. Festival autorskog filma (FAF).

Obraćajući se publici u prepunoj sali Doma omladine Drašković je podsetio „kada su pre dve decenije Vučinić i Slobodan Novaković pokrenuli ovaj festival to su pozdravili svi autori i ljubitelji filma“, a zatim se osvrnuo na njegovu burnu istoriju, kao i činjenicu da ga jedne godine nije bilo.

„Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poetika i geopoetika ovog festivala je filmovi sa svih kontinenata i iz svih jezika uz glavni uslov – ni jedan rđav“, kazao je.

Citirao je Vladetu Jerotića rekavši „Ako ne postaneš bolji bićeš gori“ i dodao „Igor Stanković, Srdan Golubović, Stefan Arsenijević i Srđan Vučinić – to je izuzetan kvartet koji uz saradnike i publiku što podržava autorski oslobođeni ekran čine da je iz godine u godinu ovaj festival sve bolji.

Festival autorskog filma bodri našu posustalu kinematografiju i zanemarenu kulturu,“ rekao je između ostalog Boro Drašković.

Pre njegovog govora, prikazana je video animacija čuvene radio drame „Rat svetova“ Orsona Velsa. Publici se obratio i Marko Grba Sing čijim filmom „Abdul i Hamza” počinje ove godine uveden program „Hrabri Balkan“ i rekao da je stasavao uz FAF i da mu je taj festival „promenio pogled na film“.

Manifestacija je počela Venecijanskim pobednikom, filmom „Iz daljine“ venecuelanskog režisera Lorenca Vigasa koji je ovdašnjoj publici poslao srdačnu poruku.

Ovogodišnji, 21. Festival autorskog filma održava se do 5. decembra i obuhvata 84 filma u 8 programskih celina. Glavni, takmičarski program donosi 22 ostvarenja, od čega 12 u konkurenciji za Grand pri festivala Aleksandar Saša Petrović.

Ukratko, program je sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Kao i svake godine, Festival autorskog filma podržaće zanimljive domaće autore i njihova ostvarenja. Po rečima umetničkog direktora Srđana Vučinića, 21. FAF donosi filmske priče o XXI veku koje su nepredvidive i slojevite, sveobuhvatne i kritički intonirane.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren 21. FAF

Izvor: SEEcult.org, 28.Nov.2015, 02:26

Venecijanskim pobednikom 'Iz daljine' Lorenca Vigasa, 27. novembra u Domu omladine Beograda počeo je 21. Festival autorskog filma (FAF), koji do 5. decembra nudi više od 80 ostvarenja, pružajući ljubiteljima filmske umetnosti novu priliku za “pogled u svet”, kako je istakao na otvaranju i reditelj,...

Nastavak na SEEcult.org...

Zvanično otvoren 21. Festival autorskog filma

Izvor: Story, 28.Nov.2015

U punoj sali Doma omladine večeras je zvanično otvoren 21. Festival autorskog filma. Na samom otvaranju pušten je odlomak radio drame Rat svetova Orsona Velsa, čiji lik se nalazi na ovogodišnjem plakatu FAFa...Publici se prvo obratio reditelj Marko Grba Sing čiji film Abdul i Hamza otvara prateći...

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.