Ovih pet serija obavezno morate da pogledate dok ste u izolaciji

Izvor: B92, 09.Apr.2020, 21:10

Ovih pet serija obavezno morate da pogledate dok ste u izolaciji

Bez obzira da li preferirate dramu, akciju ili političke teme, na ovoj listi sigurno ćete pronaći bar jednu seriju koja će vam svojim napetim radnjama i zapletima privući pažnju i koju obavezno morate pogledati, ukoliko već niste.

Ako sebi nikada do sada niste dozvoljavali maratonsko gledanje TV serija zato što je to prepasivno, nije zdravo da toliko sedite ili ležate i ’’zašto da gubite vreme kada je napolju tako divan dan“, sada, u vreme pandemije koja je zahvatila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čitav svet, imate 'opravdanje'.

''Birmingemska banda'' (Peaky blinders)

Radnja se fokusira na porodicu Šelbi, čiji su članovi pripadnici bande Piki Blajnders, koji zarađuju novac klađenjem, reketiranjem i pljačakama. Bandu vodi Tomi Šelbi (Kilijan Merfi) čije će vođstvo biti testirano kada iz Belfasta dođe inspektor Kembel (Sem Nil) sa zadatkom da očisti grad od bandi i pronađe ukradeno oružje poslato za Libiju. Radnja prvog serijala počinje nekoliko meseci posle Prvog Svetskog Rata a završava se 3 decembra 1919 godine kada Birmigemska banda preuzme poslove Bilija Kimberta.

U drugom serijalu Šelbi porodica proširuje njihovu organizaciju na sever i jug, zadržavajući se u Birmigemu. Radnja počinje 1921. godine i završava se 31. maja 1922. godine na dan trke.

Treći serijal prati Šelbi porodicu u 1924. godini. Porodica ulazi u opasne probleme sa Rusima i vladom i proširuje se na internacionalnom nivou.

Četvrti serijal počinje na Badnje veče 1925. godine i završava se u maju 1926. godine, u ovom serijalu Šelbi porodice se bori protiv Italijanske Mafije, tačnije Luke Čangrete (Ejdrijen Brodi) koji se sveti zbog ubistva njegovog oca.

''Kuća od papira'' (La casa de papel)

Španska serija ''Kuća od papira'' je najgledanija serija na Netflixu koja nije na engleskom jeziku i jedna je od najgledanijih uopšte. Radnja prati misterioznog i inteligentnog ‘profesora’ (Álvaro Morte) koji okuplja grupu talentovanih kriminalaca kako bi zajedno napravili pljačku veka. Prve dve sezone fokusirane su na pljačku novca u Madridu, dok u trećoj sezoni, koja je pre par meseci stigla na Netflix, preživeli članovi bande planiraju i izvedu napad na Banku Španije. Koliko je serija popularna govori i podatak da je italijanska antifašistička pesma ''Bella Ciao'' koja je svojevrsni zaštitni znak serije, 2018. bila letni hit u celoj Evropi, prenosi Dnevni Buzz.

''Amerikanci'' (The Americans)

Amerikanci američka je špijunsko-dramska televizijska serija autora Džoa Vajsberga za mrežu Ef-Eks.

Postavljena tokom Hladnog rata, prati priču o Elizabet i Filipu Dženingsu, dvoje sovjetskih KDB oficira koji se predstavljaju kao američki bračni par koji živi u predgrađu Fols Čerč, sa svojom decom, Pejdž i Henrijem. Serija takođe istražuje sukob između Vašingtonske kancelarije FBI i Rezidenture KGB sledeći perspektive agenata sa obe strane, uključujući komšiju Dženingsovih Stena Bimana, agenta FBI koji radi u kontraobaveštajnoj službi. Serija započinje nakon inauguracije predsednika Ronalda Regana u januaru 1981. godine, a završava u decembru 1987. godine, malo pre nego što su lideri Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza potpisali Ugovor o nuklearnim silama srednjeg dometa.

''Ozark"

Kako izgleda kad se fini ljudi okrenu kriminalu - tako bi se ukratko mogla opisati radnja Netflixove serije Ozark.

U seriji glume Džejson Bejtman i Lora Lini kao bračni par koji su primorani da presele svoju porodicu u Ozarks kako bi prali novac za meksički narko kartela. Bateman takođe radi kao reditelj i izvršni producent serije. Prva sezona od deset epizoda objavljena je 21. jula 2017.

Ozark je dobio pozitivne kritike kritičara, posebno hvaleći svoj ton, režiju i glumu.

''Mindhunter”

Nakon samo dve sezone, “Mindhunter” je postao kultna serija koja je u potpunosti odvojila i publiku i kritičare, što se retko dešava. Finčerov novi projekat je u rekordnom vremenu cementirao sebe na sam vrh Netflixove liste najgledanijih serija.

Serija je bazirana na knjizi i na istinitim događajima, a osim što je napeta i zanimljiva, ima i edukativan karakter jer nas uči o istoriji i razvoju psihološke grane kriminalističkog profila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.