Otvoreno Sterijino pozorje u Novom Sadu

Izvor: RTS, 27.Maj.2017, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno Sterijino pozorje u Novom Sadu

Svečanom besedom glumice Mirjane Gardinovački i baletskom predstavom "Ko to tamo peva" Narodnog pozorišta Beograd večeras je u Novom Sadu otvoren 62. pozorišni festival Sterijino pozorje.
Glumica i dobitnica dve sterijine nagrade Mirjana Gardinovački rekla je sa dasaka Srpskog narodnog porišta da se divi svojim kolegama koje uprkos teškoj situaciji u kulturi "istrajavaju i postižu zavidne umetničke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rezultate".

"U pozorištu ništa ne ide glatko. Ne bi išlo glatko ni da imamo idealne uslove, a kamoli kad se nađete u ovim našim, gde su ulaganja u kulturu svedena na minimum. Ja se zaista divim svojim kolegama koji uprkos svemu istrajavaju i postižu zavidne umetničke rezultate", rekla je Gardinovački.
Prema njenim rečima, u Srbiji je danas nastupilo "čudno nevreme" u kome se "proganja, zabranjuje, diskvalifikuje i blati svaki umetnik koji se usudi da javno progovori o situaciji u kulturi i društvu".
Kritikovala je i "nakaradni trend" u pojedinim medijima, ocenivši da su dozvolili sebi da "promovišu sve čega bi se normalan, častan i pristojan čovek stideo".
"Pozorište često nazivamo ogledalom društva. Iako nema moć da rešava probleme, ima misiju i obavezu da, baveći se čovekom i društvom, ukazuje na te iste probleme", rekla je Gardinovački.

U takmičarskoj selekciji ove godine je devet predstava, a Festival se održava pod sloganom "Porodični i drugi demoni".
Takmiče se predstave "Ožalošćena porodica" u režiji Igora Vuka Torbice, "Ruža uvela" u režiji Milana Neškovića, "Na Drini ćuprija" Kokana Mladenovića, "Elektra" u režiji Ive Milošević, kao i "Hipnoza jedne ljubavi" po tekstu i režiji Duška Kovačevića.
U selekciji su i predstave "Moje dete" Stojana Srdića i Ane Đorđević, "Novo doba" u režiji Dina Mustafića, "Deca radosti" u režiji Snežane Trišić i "Maestro" koju je režirao Milan Nešković.
U netakmičarskoj selekciji "Krugovi" fokus će biti na dramskim autorima u zemljama regiona.
Pozorje će trajati do 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a na samom kraju u čast nagrađenih biće odigrana predstava "Kako je dobro videti te opet" Olge Dimitrijević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mirjana Gardinovački na otvaranju Pozorja: Čudno neko nevreme došlo

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2017

Besedom glumice Mirjane Gardinovački i baletom "Ko to tamo peva", Narodnog pozorišta u Beogradu, otvoreno je 62. Sterijino pozorje...Kako je rekla Mirjana Gardinovački, doći do kvalitetne predstave nije lako, jer u pozorištu ništa ne ide glatko. Prema njenim rečima, pozorišna umetnost je kolektivna...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.