Otvoreno Sterijino pozorje

Izvor: RTS, 27.Maj.2019, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno Sterijino pozorje

U Novom Sadu otvoreno je 64. Sterijino pozorje predstavom Ateljea 212 iz Beograda "Petrijin venac" Dragoslava Mihailovića, u dramatizaciji Mile Mašović-Nikolić i u režiji Bobana Skerlića.
Festival, pod sloganom "Pobuna - ženski rod" sinoć je otvorila glumica Svetlana Bojković koja je tom prilikom rekla da reči Jovana Sterije Popovića da je "Teatar lek za bolesti morala" danas zvuče, "koliko čedno, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << toliko i aktuelno".

"Pozorišna predstava, njeno stvaranje i izvođenje liči na jednu malu državu u kojoj sve mora da funkcioniše da bi bila uspešna. Taj osećaj slobode, verujem, pored katarze i smeha, još jedan je motiv za opstajanje i dugovečnost pozorišta", rekla je Bojković, koja je i ovogodišnja laureatkinja Sterijine nagrade za naročite zasluge unapređenju pozorišne umetnosti i kulture.
Ove godine, po izboru selektora ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, dramaturga Svetislava Jovanova, u selekciji nacionalne drame biće izvedeno osam predstava, a publika će imati prilike da vidi predstave iz Srbije, Nemačke, Republike Srpke i Crne Gore. 
Osim "Petrijinog venca", u selekciji nacionalne drame, biće izvedene predstave – "Zla žena" Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i izvođenju Narodnog pozorišta u Subotici, "Neustrašive - kao i sve slobodne devojke" Tanje Šljivar, u režiji Salome Dastmalhi i izvođenju Dojčes teatar iz Berlina.
Publika će videti i predstavu "Karolina Nojber" Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, "Hasanaginica" prema motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana i izvođenju Novosadskog pozorišta, "Kozocid" autorke i rediteljke Vide Ognjenović, u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica, i mnoge druge.
U selekciji "Krugovi" publika ovogodišnjeg Sterijinog pozorja imaće prilike, između ostalog, da vidi predstave "Kiklop", prema romanu Ranka Marinkovića, "Itaka", prema Homerovoj Odiseji, "Kuća lutaka. Lečenje", Magde Fertač.
U okviru 64. Sterijinog pozorja, u foajeu Scene "Pera Dobrinović", u Srpskom narodnom pozorištu, otvorena je izložba u čast ovogodišnje dobitnice Sterijine nagrade za životno delo "Svetlana Bojković - Umetnost glume i traganje za istinom", autora Zorana Maksimovića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.