Umetnička borba za prestižne Sterijine nagrade

Izvor: RTS, 26.Maj.2019, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnička borba za prestižne Sterijine nagrade

Besedom glumice Svetlane Bojković, dobitnice Sterijine nagrade za naročite zasluge, u Novom Sadu će svečano biti otvoreno 64. Sterijino pozorje.
Umetnička borba za prestižne Sterijine nagrade, od večeras u Novom Sadu. U takmičarskoj selekciji je osam predstava po izboru selektora dramaturga Svetislava Jovanova.

Pozorišta iz Srbije, Nemačke, Republike Srpske i Crne gore izvode komade Dragoslava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mihailovića, Jovana Sterije Popovića, Tanje Šljivar, Nebojše Romčevića, Ljubomira Simovića, Vide Ognjenović, Andraša Urbana, Maje Pelević.
"Imaćemo priliku da vidimo i savremeni domaći tekst i ono što jeste preispitivanje klasike, videćemo zanimljive, inventivne maštovite režije. Jedna takva selekcija bi trebalo da bude slika onoga što se dešava u našem pozorištu", kaže Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja.
Prema njegovim rečima, Pozorje iz godine u godinu podiže lestvicu, podiže kriterijume, ali Sterijino pozorje kao festival ne može da bude bolje od onoga što je ponuda. 
Uz predstave u glavnom programu, koje na autentičan način istražuju žensku emancipaciju, na Sterijinom pozorju i predstave u selekciji Krugovi, Pozorje mladih, radionice i niz drugih programa. Poznato po kritikama i različitim reakcijama, da li je 64. Sterijino pozorje spremno za potencijalne skandale?
"Na jednom pozorišnom festivalu, moj prijatelj je rekao ako nema nekog skandala ili afere treba izrežirati, da dobijemo medijsku pažnju dodatno. Uvek je dobro kada ima komentara", rekao je Radonjić.
Sterijino pozorje u Novom Sadu održava se od 26. maja do 3. juna.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Teatar kao lek za bolesti morala

Izvor: SEEcult.org, 27.Maj.2019, 03:57

Sterijino pozorje u Novom Sadu počelo je 26. maja predstavom “Petrijin venac” Ateljea 212, nakon uručenja nagrade za životno delo dramskoj umetnici Svetlani Bojković koja je i otvorila 64. izdanje tog festivala, ističući značaj pozorišne umetnosti i aktuelnost misli Jovana Sterije Popovića...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.