Otvorena spomen kuća Bore Stankovića u Vranju

Izvor: N1 televizija, 06.Nov.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena spomen kuća Bore Stankovića u Vranju

Spomen kuća Bore Stankovića otvorena je u Baba Zlatinoj ulici posle višemesečne rekonstrukcije u koju je Ministarstvo kulture zajedno sa lokalnom samoupravom Vranja uložilo oko 5,3 miliona dinara.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na svečanosti je rekao da je Vranje grad velike kulturno-istorijske tradicije, kao i da se zajedno sa svojim građanima ubraja u "one ljude i krajeve koji imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << šta i koga da pamte".

"Vaš grad ima ogromnu kulturnu tradiciju, ali je još važnije da ima i ljude koji žele da se ozbiljno bave unapređenjem kulture i mogu reći da će Ministarstvo nastaviti da pruža punu podršku naporima i projektima koji dolaze iz Vranja", rekao je Vukosavljević.

On je dodao da će Ministarstvo kulture, koje sa oko pet miliona dinara finansira i rekonstrukciju zgrade Selamluka-Pašinog konaka u kojoj je smešten vranjski Narodni muzej, nastaviti da i u narednom periodu pomaže Vranju u obnovi kulturne infrastrukture.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je rekao da je tokom rekonstrukcije Spomen kuće Bore Stankovića potpuno uređen enterijer, dvorište i krov zgrade, kao i da će grad adaptirati kompletnu kaldrmu u Baba Zlatinoj ulici.

On je naveo da "spomen kuća Bore Stankovića ne predstavlja samo arhitektonsko blago, sa statusom spomenika kulture od nacionalnog značaja ona je i čuvar jednog prošlog vremena".

Saradnica za kulturu i informisanje u kabinetu premijerke Ane Brnabić, Milena Popović, je rekla da "kulturno nasleđe i tradicija predstavljaju žilu kucavicu jedne države i naroda" i navela da se završetak obnove vranjskog Pozorišta "Bora Stanković" očekuje do kraja septembra 2019. godine.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.