Otvorena izložba u zatvoru u Sremskoj Mitrovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2019, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba u zatvoru u Sremskoj Mitrovici

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević otvorio je danas u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici izložbenu postavku - "Istorijska uloga Kazneno-popravnog zavoda i stradanje Srba u dva svetska rata - Zapečaćene sudbine".

"Zavod u Sremskoj Mitrovici je ovom izložbenom postavkom sačuvao od zaborava važan deo istorije srpskog naroda. Arhivska građa i eksponati nikog neće moći da ostave ravnodušnim pred patnjom ubijenih Srba u Sremu", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Carević.

On je naglasio da je Uprava imala moralnu i ljudsku obavezu da sačuva vrednu istorijsku građu koja je dokaz pogubne politike NDH prema srpskom narodu.

"Naša obaveza, kao društva i države, je da ne zaboravljamo teška poglavlja u svojoj istoriji, već naprotiv - da mlađe generacije upoznamo sa ovim teškim temama kako bi umeli da cene istorijsko nasleđe i da na njemu grade identitet", istakao je Carević.

Upravnik KPZ u Sremskoj Mitrovici Aleksandar Alimpić rekao je da je ova izložbena postavka čuvar, ali i opomena na sve događaje koji su se dešavali u ovom zatvoru od njegovog osnivanja 1895. godine.

Postavka ima četiri celine – prvi deo je posvećen stradanju Srba u periodu od 1901. do 1918. godine kada je zatvorom upravljala Austrougarska. Drugi deo postavke odnosi se na izvršenje smrtnih kazni u Kraljevini Jugoslaviji. Najpotresniji deo Muzeja svedoči o stradanju Srba u leto 1942. godine kad je ovim zatvorom upravljala takozvana NDH.

Četvrti deo posvećen je poznatim političkim zatvorenicima koji su u ovom zatvoru služili kazne - Žarko Zrenjanin, Oskar Davičo, Milovan Đilas, Moša Pijade....

Namera uprave Zavoda je da istorijska postavka postane deo turističke ponude grada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.