Otvorena izložba Veliki rat i mali čovek u Beogradu

Izvor: Beta, 16.Dec.2014, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba Veliki rat i mali čovek u Beogradu

BEOGRAD, 16. decembra 2014. (Beta) - Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac otvorio je večeras izložbu "Veliki rat i mali čovek" u Etnografskom muzeju u Beogradu i u govoru najavio radove na muzejskim zgradama.

Izložba je posvećena nepoznatim ljudima koji su se borili za otadžbinu. Autori izložbe su Vesna Bižić-Omčikus, Vesna Marjanović, Mirjana Kraguljac-Ilić, Tatjana Mikulić i Jelena Tucaković.

"Izložba 'Veliki rat i mali čovek' je značajna baš >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << zato što kroz arhivsku gradju, audio-materijale i predmete koji evociraju uspomene na početak Prvog svetkog rata, našu pažnju preusmerava sa tradicionalnih narativa o masovnim borbama i slavnim vojskovodjama, na priče o odvažnim i hrabrim pojedincima, marginalizovanim herojima svakodnevnice, koji su odolevali i iskušenjima i strahovima, kako bi sačuvali ne samo sopstvene živote, nego i svoju čast", kazao je Tasovac.

On je još istakao da na kraju 2014. godine ima mnogo razloga za optimizam u odnosu na prethodne godine, i kao primer naveo to što je srpska slava odnedavno na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasledja čovečanstva.

Ministar je podsetio da za pet dana počinje sanacija Narodnog muzeja u Beogradu i da je u toku obnova zgrade Muzeja savremene umetnosti.

Uz to, "kuća Manaka Mihailovića, sagradjena oko 1830. godine, biće rekonstruisana i otvorena za javnost u svom punom sjaju 2015. godine. Iskreno se nadam da ćemo svi mi zajednički umeti da se radujemo ovakvim i svim budućim uspesima srpske kulture", rekao je Tasovac.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.