Otvorena izložba Trajne vrednosti u Galeriji Matice srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2021, 19:28

Otvorena izložba "Trajne vrednosti" u Galeriji Matice srpske

Izložba "Trajne vrednosti. Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja" svečano je otvorena je večeras u Galeriji Matice srpske, saopštavaju iz te institucije.

Izložbu je svečano otvorila Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja, a na otvaranju su govorili i dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja i Njegova ekselencija Karlo Lo Kašo, ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Republike Italije u Srbiji.

„Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da vam se večeras obratim i otvorim izložbu Trajne vrednosti u Galeriji Matice srpske, jednoj od najstarijih republičkih ustanova kulture. Večerašnja izložba dobar je primer uspešne saradnje kulture i privrede, koju su prepoznali i u delo sproveli Galerija i društveno odgovorna organizacija DDOR osiguranja. Pred nama je izložba 80 slika od 64 autora, odabranih iz bogate kolekcije DDOR Novi Sad osiguranja. Dodatnu zanimljivost izložbi daje to što će publika od večeras moći da vidi vredna dela koja su do sada samo retki i privilegovani imali mogućnost da pogledaju“, izjavila je Maja Gojković.

„DDOR i Galeriju Matice srpske povezuje pre svega Trg galerija, ali ono što je mnogo važnije, povezuju nas zajedničke vrednosti koje negujemo, a to su trajanje, poštovanje, dostupnost i upravo ovom izložbom, poštujući ono što je kompanija DDOR učinila proteklih sedamdeset godina prikupljajući umetnička dela umetnika iz Vojvodine, to činimo dostupnim“, rekla je  dr Tijana Palkovljević Bugarski.

„Danas DDOR osiguranje čini važan korak i deli bogatstvo koje ima sa svojim gradom i publikom. Ova izložba je značajna jer prikazuje snažno kulturno nasleđe Vojvodine i Srbije, potvrđuje dugoročnu posvećenost ulaganju i podršci okruženju u kojem naša kompanija posluje i time kroz bogatstvo lepote likovnih dela unapređujemo kvalitet pojedinca i društva u celini – što je i cilj našeg osiguravajućeg društva“, istakao je Đorđo Markeđani.

Bogatu umetničku kolekciju DDOR-a čini trista devedeset pet radova likovne i primenjene umetnosti, pretežno umetnika iz Srbije. Radi lakšeg sagledavanja kompleksne kolekcije DDOR osiguranja, izložba, koju čini izbor od preko osamdeset radova, u Galeriji Matice srpske predstavljena je publici u četiri celine.

Svaka od njih nosi naslov u kom su prepoznate slične ideje ili osećanja kojima su se vodili stvaraoci, neovisno od stilskog ili tematskog opredeljenja. Prva celina, Ruralni i urbani ambijenti kao uporište, tematizuje prostore i predmete iz neposrednog okruženja ili sećanja umetnika. Prizori kao polazišta za likovna istraživanja odnosi se na dela koja se udaljavaju od prikaza bliskog realnosti i u njima se ispituju odnosi likovnih elemenata, stilskih karakteristika i iskazuju lični doživljaji. U trećoj celini, pod nazivom Mitologija, istorija, fantazija, melanholija dominira intimistički i romantizovani umetnički doživljaj, različit od naših iskustava spoznajne stvarnosti. Razumevajući važnost ličnosti koje su vodile kompaniju od njenog nastanka, poslednja celina izložbe pod nazivom Nosioci ideala, posvećena je upravo njima.

Izložbom je obuhvaćeno likovno stvaralaštvo šezdeset pet umetnika različitih generacija, od onih koji su prve profesionalne korake pravili u periodu između dva svetska rata, do umetnika koji su se formirali u toku poslednje decenije XX veka i kojima pripadaju prve decenije novog veka, poput Boška Petrovića, Ankice Oprešnik, Olje Ivanjicki, Đerđa Ereša, Milana Konjovića, Pal Dečova i drugih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvorena izložba "Trajne vrednosti" u Galeriji Matice srpske

Izvor: Radio 021, 24.Sep.2021

Izložba "Trajne vrednosti. Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja" svečano je otvorena u Galeriji Matice srpske.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.