Otvorena izložba Beograd-Otava u Biblioteci grada

Izvor: B92, 25.Jun.2021, 12:02

Otvorena izložba "Beograd-Otava" u Biblioteci grada

Izložba pod nazivom „Beograd-Otava: Diplomatski odnosi od uspostavljanja do danas“, priređena povodom obeležavanja 80 godina saradnje između Srbije i Kanade, otvorena je danas u Biblioteci grada Beograda i trajaće do 31. jula.

Ova postavka, koja je već bila izložena u Arhivu Jugoslavije, sastoji se od arhivskih dokumenata, fotografija i bilateralnih ugovora koji svedoče o kontinuitetu čvrstih veza između ove dve zemlje i sada je postavljena u izlogu BGB.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Konzulat Kraljevine SHS otvoren je u Montrealu pre tačno 99 godina, a 19 godina nakon toga, 1941. godine, kralj Petar II Karađorđević doneo je ukaz o uspostavljanju legacije Kraljevine Jugoslavije u Otavi.

"Donošenje tog ukaza predstavlja zvanični početak naših formalnih, diplomatskih odnosa, koji su potom brzo procvetali", izjavio je ovom prilikom Ambasador Kanade u Srbiji Džajls Norman.

Direktorka Biblioteke Jasmina Ninkov izrazila je nadu da će se obe nacije ovim putem bolje upoznati ne samo sa diplomatskom prošlošću koja nas spaja, već i njenim kulturološkim aspektom.

"Tim povodom, Biblioteka grada Beograda i Ambasada Kanade već dugo sarađuju na razvijanju i promovisanju kulture koja spaja naše dve nacije", izjavila je ona.

Pored značajnih delova originalne postavke, u izlogu Biblioteke izloženi su i probrani naslovi kanadskih autora na tri jezika - srpskom, engleskom i francuskom, među kojima se nalaze publikacije Srpskog udruženja kanadskih studija.

Kako je naveo ambasador Norman, ove knjige predstavljaju donaciju Kanadske ambasade Biblioteci i biće dostupne svima za dalje čitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.