Otvorena izložba 130 godina srpsko-turskih ratova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "130 godina srpsko-turskih ratova"

BEOGRAD - U Vojnom muzeju u Beogradu danas je otvorena izložba "130 godina srpsko-turskih ratova 1876-1878" na kojoj je izloženo oko 200 muzejskih predmeta.

Izložbu kojom Vojni muzej obeležava završetak dvogodišnjeg ratovanja za oslobođenje, sticanje državne nezavisnosti na Berlinskom kongresu i svoje osnivanje, otvorio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac je prilikom otvaranja rekao da su arhivska građa i eksponati Vojnog muzeja u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od značaja ne samo za vojnu, već i za opštu istoriju srpskog naroda.

On je kazao da su eksponati vojnog muzeja bili izloženi i u Londonu, Parizu, Bukureštu, Tokiju i drugim gradovima što, kako je dodao, govori o međunarodnom karakteru te institucije.

Na izložbi se nalaze predmeti iz nekoliko zbirki Vojnog muzeja, oružje i oprema srpske vojske, kao i oružje saveznika, dobrovoljaca i turske vojske.

Posetioci će moći da vide i lične predmete državnika i vojskovođa kneza Milana Obrenovića, Franje Zaha, Pavla Jurišića Šturma, Živojina Mišića i Stepe Stepanovića.

Biće izloženo oružje hercegovačkih ustanika, crnogorskih vojskovođa, odlikovanja, uniforme, zastave i brojna svedočanstva tog perioda.

Vojni muzej je za obeležavanje godišnjice otkupio srpski poljski top iz 1876. godine i austrijski top iz 1655. godine koji su deo izložbe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.