Otvoren festival „Sedam veličanstvenih u velikoj dvorani Sava centra

Izvor: Studio B, 31.Jan.2015, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren festival „Sedam veličanstvenih" u velikoj dvorani Sava centra

I ove godine, sedam večeri u velikoj sali Sava centra rezervisano je za projekcije najboljih evropskih dugometražnih dokumentarnih filmova u selekciji TJU STEN MILERA, filmskog poslenika iz Danske i u organizaciji produkcijske kuće Kvadrat čiji su osniva

Sve veći broj gledalaca svedoči o interesovanju naše sredine za  dugometražni dokumentarni film, koji u selekciji sedam  najboljih ostvarenja svakog januara, beogradskoj publici predstavlja dugogodišnji član evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dokumentarističkih mreža i selektor niza festivala u Evropi Tju Sten Miler. On smatra da njegov izbor filmova ima odličan prijem:

Imamo fantastičnu publiku u Beogradu."kaže Miler."Moj utisak je da posetioci festivala Sedam veličanstvenih veoma cene ovo što radimo.Naravno, ne govorim o hiljadama gledalaca, ali atmosfera je pozitivna i inspirativna za mlade reditelje, i to vam kažem posle jedanaest godina iskustva." Radoznala i raznovrsna publika Sedam veličanstvenih i ove godine dolazi na projekcije sa velikim očekivanjima, da  bi se pred njom otvorio „prozor u svet", „sagledale prave činjenice,istina o životu i svetu koji nas okružuje","podelili utisci sa rediteljima koji na pojedinim temama rade godinama,što daleko nadmašuje nivo i najboljih televizijskih reportaža"-kako smo imali prilike da čujemo  sinoć u Sava centru, uoči svečanog otvaranja.

Festival je otvorio film „Novi Rijksmuzej" rediteljke Ute Hogendejk  iz Holandije, koja je deset godina pratila rekonstrukciju jednog od najpoznatijih muzeja u Amsetrdamu.

„Nacionalni Rijksmuzej koji u kolekciji ima dela Rembranta i drugih veoma značajnih umetnika , bio je zatvoren deset godina zbog rekonstrukcije.U tom periodu, turisti su jednostavno zaobilazili Amsterdam , komentarišući „Šta ćemo u tom gradu, kad je u njemu zatvoren najveći i najvažniji muzej."Renoviranje je bilo skupo i komplikovano , i izazvalo je brojne probleme i rasprave u upravi grada, kao i medju nezadovoljnim gradjanima Holandije koji su se pitali da li će doživeti da se višegodišnja rekonstrukcija završi" kaže rediteljka koja predano snimala najrazličitije aspekte „utišanog života" muzeja i umetničkih dela u njegovom depou, i od toga sačinila vizuelno i sadržinski dopadljivu celinu.

Narednih dana , publika će imati priliku da pogleda film o fudbalskoj zvezdi Lajonelu Mesiju, pisanju ustava u Zimbabveu, baštovanima amaterima u Finskoj, nedaćama bolesnika u jednoj velikoj klinici, i problemima mladih koji tragaju za poslom. Ceo program odvijaće se  u prisustvu reditelja, koji će održati i radionice za studente filmskih škola , što je od osnivanja dobra praksa ovog festivala.

 

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.