Ostaci Svetog  Pavla sakriveni u podu bazilike

Izvor: Blic, 01.Jul.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaci Svetog Pavla sakriveni u podu bazilike

Papa Benedikt XVI potvrdio je da su u sarkofagu u rimskoj bazilici Svetog Pavla, izvan zidina, pronađene kosti koje predstavljaju autentične zemne ostatke apostola Pavla.



Verovalo se da je Sveti Pavle sahranjen zajedno sa Svetim Petrom, u katakombi u rimskoj ulici Via Apia, a da je zatim prebačen u baziliku koja je podignuta u njegovu čast. Vekovima je živela teorija da su njegovi ostaci sahranjeni ispod glavnog oltara bazilike, prekrivenog belim mermerom, sa izgraviranim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imenom na latinskom - „Pavle, apostol i mučenik”.

To verovanje dobilo je na snazi kada su arheolozi Vatikana otkrili beli mermerni sarkofag sakriven ispod poda bazilike, posle četiri godine otkopavanja. Sada se i definitvno potvrdilo kao tačno. „Na sarkofagu koji toliko vekova nije otvaran probušena je majušna rupa”, ispričao je Benedikt XVI na bogosluženju u nedelju.

Kroz tu rupu su uz pomoć sonde izvučeni fragmenti kostiju i skupocene tkanine, za koje prve probe ukazuju da pripadaju apostolu naroda. Sarkofag od belog mermera, dug 2,4 metra, potiče iz 4. veka nove ere.

Nedavno je skinut i još jedan veo misterije sa života jednog od najpoznatijih apostola, kada je vatikanski list „Oservatore Romano” izvestio da je u katakombama ispod Rima pronađena verovatno najstarija slika Svetog Pavla. U pitanju je rimska ikona, za koju Barbara Macei, rukovodilac radova u katakombama, tvrdi da je stara 1.600 godina, tj. da potiče iz 4. veka. Uz pomoć lasera, vatikanski arheolozi su uklonili viševekovne naslage gline, prljavštine i kamenca i otkrili su izbledelo lice sa izboranim čelom i šiljatom bradicom, za koje veruju da predstavlja Svetog Pavla. „Lako je videti da je to Sveti Pavle jer stil odgovara ikonografiji koja nam je poznata iz 4. veka - tipično usko lice i tamna brada”, kaže Macijeva.

Freska je otkrivena u katakombi Svete Tekle, koja je kao sledbenica Sv. Pavla pogubljena početkom 4. veka, za vreme vladavine Dioklecijana. Slika je nađena još 19. juna, ali otkriće je držano u tajnosti sve do pre dva dana, da bi se njeno objavljivanje poklopilo sa verskim svečanostima povodom praznika Svetog Petra i Pavla, koji Vatikan praznuje 29. 6.

Sveti Pavle je bio rimski Jevrejin, rođen u gradu Tarsu, u današnjoj Turskoj. Najpre je bio progonitelj hrišćana, da bi kasnije postao jedna od najuticajnijih ličnosti hrišćanske crkve.

Isusa nije poznavao za života, već mu se ovaj, po hrišćanskom predanju, ukazao u svetlosti na njegovom putu za Damask, nakon čega se Pavle potpuno preobrazio i ostatak života proveo putujući i propovedajući hrišćanstvo, sve dok oko 65. godine n. e. nije pogubljen zbog svojih uverenja.

Vatikanski ministar kulture, nadbiskup Đanfranko Ravasi smatra da pronađena freska predstavlja „fascinantno otkriće i svedočanstvo o ranohrišćanskoj crkvi od pre gotovo 2.000 godina”, koje „pored istorijskog i umetničkog ima i veliki teološki i duhovni značaj”.

(„Bild”, „Dejli mejl”)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.