Opera Karmen nakon četvrt veka u SNP-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2022, 20:37

Opera "Karmen" nakon četvrt veka u SNP-u

Da li sudbinu možemo uzeti u svoje ruka i kako izgleda snažna idividualna borba za slobodu ključna su pitanja čuvene opere "Karmen" koja se nakon skoro 25 godina našla pred novosadskom publikom na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Najvoljenija francuska opera i jedna od najčešće izvođenih, delo Žorža Bizea Karmen, pred novosadskom publikom našla se nakon četvrt veka. Opera u četiri čina, istinita je i ljubavna priča između Karmen i Don Hosea.

Gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 200 izvođača uključujući soliste, hor, orkestar, baletski ansambl i statiste, u režiji Ozrena Prohića i pod dirigentskim vođstvom Aleksandra Kojića, doneli su na scenu emotivnu priču koja je nastala po istinitom događaju.

Dečiji hor na čelu sa Vericom Pejić u ovoj postavci ima svoju debitantsku ulogu, čime Srpsko narodno pozorište, na ovaj način, pokazuje napredak operskog ansambla.

Opera „Karmen“, koja je muzički utemeljena na tradiciji Žaka Ofembaha, prepoznatljiva je po svojim muzičkim temama koje su česte na repertoarima širom sveta, a ovu novosadsku karakteriše ne toliko složena struktura koliko namera operskog ansambla da, kako ističe dirigent Aleksandar Kojić, direktno oslika emociju putem tonova.

Opera "Karmen", nakon premijere biće igrana 1. i 3. oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Premijera Bizeove Karmen i uvek aktuelna borba za slobodu

Izvor: Danas, 01.Okt.2022, 14:11

Posle 25 godina, na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu u petak je izvedena premijera Bizeove opere "Karmen", a reprize su zakazane za večeras i u ponedeljak. U izvođenju opere učestvuje više od 200 umetnika u horu i orkestru, kao i solisti, članovi baletnog ansambla i dečji hor, saopštio...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.