Održana druga tribina „Sačuvajmo srpski jezik”

Izvor: Politika, 17.Nov.2015, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana druga tribina „Sačuvajmo srpski jezik”

Na Filološkom fakultetu održana je druga od ukupno tri tribine u okviru akcije „Sačuvajmo srpski jezik”, koju zajednički ostvaruju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu i list „Politika”. Tema ove tribine bio je jezik srpskih pisaca od srednjeg veka do danas, a u razgovoru su učestvovali profesori književnosti Tomislav Jovanović, Boško Suvajdžić, Radivoje Mikić i Aleksandar Jerkov. Skup je pozdravila Aleksandra Vraneš, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dekan Filološkog fakulteta.

Gradimir Aničić, predvodnik ovog jezičkog projekta i lektor našeg lista, u uvodnoj reči podsetio je na srpske pisce, koji su tokom stotinu jedanaest godina svojim tekstovima obeležili tradiciju lista „Politika”. Među njima su bili Branislav Nušić, Milutin Uskoković, Bogdan Popović, Dragiša Vasić, Petar Kočić, Bora Stanković, Isidora Sekulić, Jovan Dučić i drugi.

Govoreći o jeziku književnih dela, od srednjeg veka do danas, učesnici u razgovoru ukazali su na to da je jezik književnih dela širi od samog književnog jezika, ujedno izražavajući zabrinutost zbog ugroženosti jezika kojim se svakodnevno služimo. Aleksandar Jerkov čak je svoje izlaganje naslovio po rečenici vladike Nikolaja Velimirovića „Srpski se danas šapuće”.

Govoreći o jeziku stare srpske srednjovekovne poezije i žitija, iznijansiranom jeziku narodne književnosti, a zatim i o prebogatoj književnosti 20. veka, koja je iznedrila veličine kakve su Andrić i Crnjanski, učesnici razgovora upozorili su na to da je neophodna jasna jezička politika, ali da je danas potrebno vratiti književno stvaralaštvo pravom umetničkom impulsu, a otrgnuti ga od puke književne proizvodnje.

M. V. 

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.