Odobren novac za kulturu - ne znaju koliko, ni kada će

Izvor: N1 televizija, 22.Apr.2016, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odobren novac za kulturu - ne znaju koliko, ni kada će

Pre tačno nedelju dana, objavljeni su rezultati Konkursa za izbor projekata u kulturi koje će finansirati Grad Beograd. Ipak, osim naziva i tvoraca projekata koji su dobili novac - ništa nije poznato. Ni suma koju će dobiti, ni kada će sredstva dobiti, a do danas nisu bili poznati ni članovi komisije koja je o svemu odlučivala.

Na prvi pogled - prestonica kulture. Ipak, kad se sa reči pređe na dela - Beograd je prestonica mistične kulture. Naime, rezultati aktuelnog konkursa >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za dodelu budžetskog novca za projekte u oblasti kulture su izašli. Dobitnika je 437 i to je jedina poznata brojka. Koji su projekti prošli zna se, ali ne i koliko novca koje udruženje dobija.

"To je osnovno naše demokratsko pravo, svih građana i korisnika ovog konkursa da znamo sa koliko se sredstava koji projekat finansira. Te informacije apsolutno moraju biti javno dostupne", smatra Milica Pekić.

Tvrdi Asocijacija nezavisne kulturne scene Srbije i dodaje - posle ovih rezultata čekaju mesecima da saznaju koliko novca im sleduje. A kada konačno parafiraju ugovor, mukama, tvrde, tu nije kraj.

"Ne postoje nikakvi vremenski rokovi koji obavezuju grad Beograd da uplati dodeljena sredstva imenovanim umetnicima", kaže Irena Ristić, Asocijacija nezavisne kulturne scene.

Da odgovori na prozivke umetnika želeo je nenajavljeni gost konferencije - gradski sekretar za kulturu. Reč, ipak, nije dobio.

"Ako vi smatrate kao domaćin ove konferencije da tome nema mesta - nema nikakih problema".

"Ja smatram kao domaćin ove konferencije da tome nema mesta i da se slobodno obratite sledeći put i da napravite svoju konferenciju za štampu".

Druga strana je drugu šansu dobila posle konferencije. Prvi čovek kulture Beograda novinarima je priznao: pravila konkursne igre mogu biti bolja, ali je bitno da se takva kakva su poštuju. Sugestije za izmenu netransparentnog nadmetanja Asocijacija je na adresu sekretara poslala još 2014. - uzaludno.

N1: Zašto dve godine nije bilo dovoljno da nešto izmenite?

"Zato što nije dovoljna nečija inicijativa da bi se nešto promenilo! Vrlo prosto! Postoje brojne inicijative da se konkursi i druge stvari u gradu menjaju na ovaj ili onaj način. Nije svaka inicijativa u gradu preduslov da se nešto promeni", kaže gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

Promena, dakle, ni u najavi - pa iznosi i rok za njihovu isplatu i dalje ostaju pod velom tajni. A tajna je do danas bila i komisija koja odlučuje o projektima.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.