Odluka o Oktobarskom salonu nedemokratska

Izvor: Beta, 28.Okt.2014, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o Oktobarskom salonu nedemokratska

BEOGRAD, 28. oktobra 2014. (Beta) - Kulturni centar Beograda (KCB) saopštio je u utorak da je odluka Skupštine Beograda da se Oktobarski salon ubuduće organizuje svake druge godine, doneta bez učešća javnosti i u nedemokratskoj proceduri.

Tom odlukom povredjeno je osnovno načelo rada organa vlasti - načelo transparentnosti u kulturnoj politici i organizovanju kulturnih manifestacija, jer je pre njenog donošenja trebalo da bude konsultovana javnost i organizovana javna debata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << navodi se u saopštenju.

"U dugotrajnoj veoma teškoj situaciji za kulturu, kada se ključne institucije u Srbiji suočavaju sa egzistencijalnim problemima, odluku o bijenalnom održavanju Oktobarskog salona vidimo kao autokratsko ukidanje funkcionalnog prostora za savremenu vizuelnu umetnost i kritičko mišljenje", navodi se u saopštenju.

Kako je ocenjeno, pre donošenja odluke trebalo je da bude konsultovana široka stručna javnost i organizovana javna debata na kojoj bi se argumentovano i konstruktivno raspravljalo, a zatim i odlučilo o daljoj strategiji Oktobarskog salona.

Uz ocenu da donošenje odluke o bijenalnom održavanju Oktobarskog salona nije smelo da bude prepušteno samo odbornicima Skupštine Beograda, u saopštenju se navodi da bi svi poslenici u kulturi, pre svega rukovodoci, trebalo da se zalažu za povećanje prostora i sredstava za kulturnu delatnost, a ne za ukidanje programa.

Skupština Beograda donela je u petak 24. oktobra, na predlog sekretara za kulturu Vladana Vukosavljevića, odluku o bijenalnom održavanju Oktobarskog salona, uz obrazloženje da će time biti ostvarene odredjene uštede i biti popravljen njen kvalitet.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.