Od večeras festival etnološkog filma

Izvor: Politika, 10.Okt.2012, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od večeras festival etnološkog filma

Međunarodni festival etnološkog filma svečano će otvoriti reditelj Vladimir Perović večeras u 19 časova u Kino-sali Etnografskog muzeja u Beogradu, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare Vilma Niškanović, Vršilac dužnosti direktora Etnografskog muzeja, koja je i direktorka festivala i Miloš Matić, kustos i član selekcione komisije.

Saša Srećković, menadžer manifestacije koja će trajati do 15. oktobra, saopštio je sledeće podatke: Selekciona komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u sastavu Anita Panić, TV autor i dokumentarista, Gordana Simonović-Veljković, rediteljka i mr Miloš Matić, antropolog, pogledala je 88 filmova iz 25 zemalja, od toga 22 filma domaće produkcije, 55 filmova inostrane produkcije i 11 studentskih. Odlučeno je da se u konkurenciju uvrste tri domaća i 17 stranih filmova, a u informativnu sekciju šest domaćih i devet stranih filmova. Biće prikazano i 11 studentskih ostvarenja.

Žiri u sastavu dr Đovani Kezič, direktor Muzeja običaja i tradicije regije Trentino, mr Elizabeta Koneska iz Makedonije i Vladimir Perović, reditelj, odlučiće kome će pripasti četiri nagrade: Gran pri „Dragoslav Antonijević” za najbolji film festivala, za najbolji domaći film, za najbolji strani i za najbolji studentski film.

Miloš Matić, jedan od selektora napomenuo je da nema mnogo etnologije u prispelim ostvarenjima, već se ona mogu svrstati u antropološke, koji opisuju politički kontekst vremena u kome živimo i imaju angažovani karakter (borba za ljudska prava). Problem emigracije, političkog egzila, gej populacije u sredinama sa izrazitom religioznom tradicijom i nezaštićene dece u afričkim zemljama česte su teme. Međutim, Matić je izjavio i da je razočaran domaćom produkcijom, da su u uži izbor ušla samo tri domaća filma. Inostrani filmovi su tematski i sadržajno veoma raznoliki, a selektori preporučuje filmove: „Contact” (govori o kontaktu Aboridžina sa belcima) ili, „Tamam Gol” (tema je poput naše Virdžine), zatim „Furmani”, „The Tanners”.

U specijalnom programu, pod nazivom „Poezija svadbenih rituala – svadbeni običaji etničkih grupa i plemena u Iranu” biće prikazano šest filmova izrazite lepote i kolorita. Od posebne važnosti je i prezentacija Centra za folklor i kulturno nasleđe „Smitsonijan”, koji će predstaviti kustos Džejms Dojč.

B. Lijeskić

objavljeno: 11.10.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Počinje Festival Etnološkog filma

Izvor: B92, 11.Okt.2012, 11:16

Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu obeležava 21. godinu svog postojanja. Ove godine će Festival trajati od 11. do 15. oktobra i celokupan filmski program će biti prikazani u kino-sali Etnografskog muzeja...Kao i svake godine, na Festivalu će biti predstavljena najnovija svetska produkcija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.