Kultura

Četvrtak, 11.10.2012.

10:07

Počinje Festival Etnološkog filma

Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu obeležava 21. godinu svog postojanja. Ove godine će Festival trajati od 11. do 15. oktobra i celokupan filmski program će biti prikazani u kino-sali Etnografskog muzeja.

Izvor: B92

Default images

Kao i svake godine, na Festivalu će biti predstavljena najnovija svetska produkcija etnoloških i antropoloških filma. Filmovi će se, prema propozicijama Festivala, takmičiti za četiri nagrade: Gran pri Dragoslav Antonijević za najbolji film Festivala, najbolji domaći film, najbolji strani i najbolji studentski film.

Selekciona komisija XXI međunarodnog festivala etnološkog filma (Anita Panić, TV autor i dokumentarista, Gordana Simonović-Veljković, rediteljka i mr Miloš Matić, antropolog) pogledala je 88 filmova iz 25 zemalja, od toga 22 filma domaće produkcije, 9 studentskih filmova i 55 filmova inostrane produkcije. Prema njihovom mišljenju veliki broj prispelih filmova se može svrstati u antropološke filmove koji opisuju politički kontekst vremena u kome živimo i imaju angažovani karakter u smislu borbe za ljudska prava. Dosta je filmova sa socijalnom tematikom. Problem emigracije, političkog egzila, problema gej populacije u sredinama sa izrazitom religioznom tradicijom i nezaštićene dece u afričkim zemljama česte su teme filmova.
Tamam Gol
Kada se razmotre etnološki i antropološki aspekt filmova prispelih na XXI međunarodni festival etnološkog filma uviđa se da domaća produkcija jednim delom teži podražavanju tradicijske kulture, dok, s druge strane, teži etnografskom prikazu realne kulture. Slične tendencije uočavaju se i u produkciji zemalja u regionu. Inostrani filmovi su tematski i sadržajno veoma raznoliki, što je i razumljivo s obzirom na još uvek prisutan kulturni diverzitet kultura sveta. Nakon detaljnog pregleda svih prispelih filmova, selekciona komisija je odlučila da u konkurenciju uvrsti tri domaca i 17 stranih filmova, a u informativnu sekciju šest domaćih i 9 stranih filmova.

Na programu ce biti i 11 studentskih filmova. Selekciona komisija svakako preporučuje filmove: Contact, Cholita Libre, The Nightmare of a Belief, Tamam Gol, Furmani, Bangana, The Tanners. Kompletan program pogledajte ovde.
Bon Appetit

U okviru specijalni program Festivala pod nazivom Poezija svadbenih rituala – svadbeni običajui etničkih grupa i plemena u Iranu biće prikazano šest filmova izrazite lepote i kolorita.

Bitan segment festivalskih dešavanja čini prezentacija Centra za folklor i kulturno nasledje Smitsonijan. Centar će predstaviti Dzejms Dojč kustos Centra.

Biće organizovana i Radionica iz vizuelne antropologije  Uočiti ono što je bitno: Vizuelna antropologija u velikom gradu. Radionicu vode prof.dr Naško Križnar,  dr Slobodan Naumović i Radoslav Moskovlić.

"U želji da podržimo što veći broj mladih stvaralaca i s idejom da se beleženje nematerijalnog kulturnog nasleđa odomaći i kod mlađih generacija, ove godine smo uz podrsku Telekoma organizovali konkurs ID3min na koji su se uglavnom prijavljivali mladi ljudi koji su bili u obavezi da svoje kratke filmove, dužine do 3 min., snime mobilnim telefonom. Poslednje festivalske veceri najbolji kratni filmovi (prema odluci žirija koji su činili Maja Miloš, filmska rediteljka, Minja Bogavac, dramaturškinja i mr Marko Stojanović, etnolog iz Etnografskog muzeja)  biće emitovani, a biće dodeljene i 4 vredne nagrade od kojih je jedna MTS nagrada publike," kaže se u saopštenju organizatora.

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: