Obeleženo 80 godina od smrti Branislava Nušića

Izvor: RTS, 19.Jan.2018, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 80 godina od smrti Branislava Nušića

Ispred spomenika Branislavu Nušiću, povodom 80 godina od njegove smrti, cveće su položili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, rediteljka Tanja Mandić Rigonat, upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, upravnik pozorišta "Boško Buha" Igor Bojović i predstavnici "Nušić fondacije".
Dejan Savić je najavio da se na mestu gde je sada spomenik, u parku ispred Tržnog centra, planira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izgradnja nove dvorane za balet i operu nacionalnog teatra.

"Možda ćemo za nekoliko metara pomeriti spomenik Nušiću, ali on će svakako kao i do sada ostati simbol narodnog pozorišta", rekao je Savić.
Povodom jubileja posvećenog velikom piscu otvorena je i izložba "Sva lica srpskog diplomate Nušića" u foajeu Druge galerije Narodnog pozorišta.
Izložba je prethodno bila postavljena u Ministarstvu spoljnih poslova, a Savić navodi da je odmah imao želju da je prebaci u Narodno pozorište, jer je Nušiću, mesto upravo u njegovom pozorištu.
"Radujem se što će javnost biti u prilici da vidi novo lice Nušića koje je svima nama manje poznato. Postavka izložbe obuhvata dokumenta iz porodičnih zbirki, spise iz državnih arhiva do kojih je teško stići koji govore o jako uzbudljivom životu koji je Nušić vodio i koji ga je kao pisca odredio. Nušić je naš Šekspir koji je sa lakoćom prikazivao nas i univerzalne odnose među ljudima", rekao je Savić.
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da već osam decenija srpska kultura traga za novim Branislavom Nušićem, novim "kamenom mudrosti" naše pozorišne i dramske umetnosti, pa i naše politike i diplomatije.
"U narednim decenijama videćemo da li smo dobili dostojnog naslednika Branislava Nušića. On je u emotivnom smislu za srpski narod isto što i Molijer i Rable za Francusku. Ušao je u svaku kuću, svaki školski program, svaku generaciju. Rečenice i likovi iz Nušićevih drama su postali deo našeg emotivnog vidokruga. Ljudi citiraju Nušića ponekad, a da nisu svesni da je to Nušić", primetio je Vukosavljević.
Kako je rekao, Nušić je kroz smeh i ironiju ponekad posmatrao naše običaje, naravi i karaktere.
"Uprkos takvom pristupu Nušić je bio temeljan i ozbiljan čovek, duboko zabrinut nad sudbinom naroda kojem je pripadao i naroda za čiju je slobodu položio život i njegov sin Strahinja Ban Nušić. To je tragedija od koje se Nušić nikada nije oporavio", rekao je Vukosavljević.
Poručio je da je "Nušić i danas živ više nego ikad".
"Možemo danas da posmatramo svoj odraz u ogledalu Nušićevih dela, da vidimo ono što smo bili, ono što jesmo i ono što ćemo verovatno biti", rekao je ministar.
Poručio je da ćemo odati počast velikom piscu ako otklonimo mane na koje je Nušić blagonaklono ukazivao.
"Ožalošćena porodica" u režiji Jagoša Markovića 
U večernjim satima na Velikoj sceni biće premijerno izvedena Nušićeva komedija "Ožalošćena porodica", u režiji Jagoša Markovića.
U ovoj, petoj postavci, Agaton je glumac Saša Torlaković.
"Ne samo Agaton, svi likovi Nušićevi su jako slojeviti, jako zanimljivi, i jako uzbudljivi. To je ono što je karakteristika Nušićevih likova da kad krenete da uranjate u njih tu nema kraja. U tim likovima prepoznajete bliske ljude, ljude iz svog okruženja, ljude iz porodice, familije, pa i sebe same", ističe Torlaković.
Licemerje, pokvarenost i ljudska pohlepa sinonim su ove ožalošćene porodice.
"Kakvi su oni, pa svakojaki su i amoralni i gramzivi i bedni i nakazni, ali i neodoljivi, vitalni i šarmantni. Nekako su večni", rekao je Jagoš Marković.
Simka, Sarka, Proka Purić, Gina i ostali članovi ožalošćene porodice prvu reprizu igraće 21. januara na velikoj sceni.
Ovim događajima Narodno pozorište u Beogradu započinje obeležavanje veoma značajnog jubileja, vek i po od osnivanja.
Izložba "Sva lica srpskog diplomate Nušića" biće otvorena do 15. februara.
Nušić je preminuo 19. januara 1938. godine u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sva lica srpskog diplomate Nušića izložena u Narodnom pozorištu

Izvor: Blic, 19.Jan.2018

Ispred spomenika Branislavu Nušiću danas su, povodom 80 godina od njegove smrti, cveće položili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, rediteljka Tanja Mandić Rigonat, Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, upravnik pozorišta "Boško Buha" Igor Bojović i predstavnici "Nušić...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.