OD RENOARA DO RATOVA ZVEZDA Džordž Lukas gradi muzej u Los Anđelesu vredan MILIJARDU DOLARA

Izvor: Blic, 14.Jan.2017, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD RENOARA DO RATOVA ZVEZDA Džordž Lukas gradi muzej u Los Anđelesu vredan MILIJARDU DOLARA

Džordž Lukas, filmski producent, reditelj i scenarista i idejni tvorac serijala "Ratovi zvezda", odlučio je da u Los Anđelesu sagradi svoj muzej vredan milijardu dolara.

Muzej narativne umetnosti, u slavu vizuelnog pripovedanja, biće izgrađen u naselju Exposition Park u južnom delu Los Anđelesa, gde se već nalazi nekoliko drugih muzeja ali i Univerzitet Južne Kalifornije na kojem je Lukas studirao režiju, odlučeno je posle višemesečne "borbe" između L.A. i San Franciska.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Umetnost postoji da bi nas inspirisala, dirnula, obrazovala i uzbudila. Zahvaljujući Džrdžu Lukasu i Melodi Hobson milioni stanovnika Los Anđelesa i njegovih turista uživaće u izvanrednoj kolekciji vezanoj za pripovedačku umetnost koja ima istaknuto mesto u istoriji i zaveštanju Los Anđelesa - izjavio je gradonačelnik Erik Garceti.

Džordž Lukas i njegova supruga Melodi Hobson, kopredsednici Upravnog odbora "Dreamworks Animation", investiraće više od milijardu dolara svog novca u ovaj projekat.

U muzeju, na čijem sajtu već možete da vidite detaljne planove o kolekcijama, naći će se privatna umetnička zbirka Džordža Lukasa i filmski rekviziti koje je decenijama sakupljao.

Osim slika Degaa, Renoara ili Vinsloua Homera, Lukas u svojoj kolekciji ima i amforu iz 6. veka pre n.e, fotografije Gordona Parksa, prve crteže E.H. Šeparda za "Vinija Pua", skulpture Hirošija Sugimota i, naravno, masku Darta Vejdera, između ostalih rekvizita iz "Ratova zvezda".

Na sajtu piše da će muzej predstaviti "originalne radove najuglednijih i najtalentovanijih mladih umetnika, najnovije digitalne tehnologije, u vrhunski opremljenim bioskopima organizovati svakodnevne projekcije i pružiti mogućnosti za usavršavanje studentima svih uzrasta".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.