O knjizi Jaše Almulija o stradanju u Jasenovcu

Izvor: S media, 16.Mar.2010, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O knjizi Jaše Almulija o stradanju u Jasenovcu

Centar za izdavaštvo i informisanje Pravnog fakulteta Univerzitet u Beogradu najavio je da će sutra na tom fakultetu biti predstavljena knjiga Jaše Almulija "Jevreji i Srbi u Jasenovcu" koju je objavio "Službeni glasnik".

O knjizi će, u odsustvu autora koji ima 92 godine i živi u Londonu, govoriti profesori Pravnog fakulteta Smilja Avramov i Žika Bujuklić.

Rodjen u porodici srpskih Jevreja Almuli se nakon završetka Drugog svetskog dugo godina bavio novinarstvom. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Bio je, izmedju ostalog, urednik u Tanjugu, spoljnopolitički komentator "Borbe", dopisnik iz Rio de Žaneira i Vašingtona, a pored novinarskog posla od osamdesetih godina prošlog veka počeo je da istražuje stradanja Jevreja u bivšoj Jugoslaviji.

Intervjuisao je 170 preživelih logoraša iz bivše Jugoslavije i Grčke i na osnovu tog materijala objavio dve knjige. "Srbi i Jevreji u Jasenovcu" je treća u kojoj su objavljeni razgovori s devet jevrejskih i šest srpskih zatočenika Jasenovca, koji su se mahom izbavili smelim i dramatičnim bekstvima.

U prvom delu knjige su sakupljena istraživanja o stradanju Jevreja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), drugi deo donosi svedočanstva, treći je posvećen ulozi Katoličke crkve u genocidu, a cetvrti obuhvata neka još sporna pitanja kakvo je ono o broju žrtava u Jasenovcu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.