Novosti i Laguna vam poklanjaju: Marko Kraljević – Marko Aleksić

Izvor: Večernje novosti, 22.Jul.2015, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti i Laguna vam poklanjaju: Marko Kraljević – Marko Aleksić

Nema slavnijeg junaka od Kraljevića Marka. Nacionalni heroj Srba, ali i svih Južnih Slovena od Alpa do Crnog mora, epski velikan opevan u stotinama pesama i legendi, izrastao je u najslavniju srednjovekovnu ličnost sa ovih prostora. Vekovna mitologizacija potisnula je činjenice o Marku kao stvarnoj istorijskoj ličnosti i vladaru koji je stekao poštovanje i savremenika i potomaka. Nacionalna svest ga doživljava kao pukog turskog vazala i marginalnu političku figuru, uprkos onome što govori >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << obilje istoriografske građe. Gotovo neverovatno zvuči i podatak da do sada nije bilo nijedne sveobuhvatne biografije Kraljevića Marka.Ova knjiga će pokušati da prvi put ispriča celu i istinitu priču o njegovom životu: priču o tome kako je kao svaki srednjovekovni vladar i ratnik učestvovao u bitkama, često putovao, provodio vreme u lovu ili čitanju, prisustvovao proslavama i venčanjima, vodio privatni život (ženio se najmanje tri puta), ali i kako je doživljavao sebe i kako ga je doživljavalo njegovo vreme – kao viteza. U isto vreme, priča o istorijskom Marku, postavljena u širi okvir burnog 14 veka, predstavlja i priču o srpskom srednjovekovnom društvu i vremenu u kojem je živela jedna od najpoznatijih ličnosti u srpskoj istoriji. POKLANjAMO PET KNjIGA Potrebno je ukucati VN (razmak) ime i prezime, e-mail adresu i poslati na 1055. Vratiće se poruka da je SMS primljen. Cena poruke je 36 dinara + osnovna cena poruke. Imena dobitnika će biti objavljena naknadno, nakon provere pristiglih SMS poruka, u okviru ovog teksta. Svi dobitnici će biti obavešteni porukom na e-mail adresu, koju su naveli u poruci.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Čovek koji je postao legenda

Izvor: Danas, 22.Jul.2015

Knjižara Delfi u beogradskom SKC-u preksinoć je bila pretesna za publiku koja se okupila zbog predstavljanja knjige Marka Aleksića "Kraljević Marko - čovek koji je postao legenda"...- Reč je prvoj naučnoj studiji o najvećem srpskom narodnom junaku, o kome se na celom Balkanu, i ne samo među...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.