Nova knjiga Zorana Hr. Radisavljevića

Izvor: Politika, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova knjiga Zorana Hr. Radisavljevića

"Filozofija života V. M.", nova knjiga Zorana Hr. Radisavljevića, novinara Rubrike kultura lista "Politika", predstavljena je juče u Kući Đure Jakšića u Beogradu. U razgovoru su učestvovali Petar Pajić, dr Miloslav Šutić i Božidar Popović iz izdavačke kuće "Bonart", koja je objavila knjigu. Vico Dardić čitao je odlomke iz knjige, a Zorica Karanović, urednica u "Politici", vodila je program.

"Filozofija života V. M" nadahnuta je petnaestogodišnjim druženjem Zorana Hr. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Radisavljevića i pesnika Vite Markovića, i iz ovog prijateljstva nastale su i druge knjige Zorana Hr. Radisavljevića: "Pohvala poeziji", "Izgubljena samoća V. M." i "Rečnik misli". U prvom delu knjige je neobičan dnevnik, sačinjen od odjeka misli Heraklita, Hegela, Šopenhauera i Ničea. Drugi deo knjige uobličen je kao neuobičajen intervju, u kojem sagovornici na platonovski način razmenjuju misli. Treći deo knjige je izbor fotografija iz porodičnog albuma pesnika.

Prema rečima Petra Pajića, "Filozofija života V. M." je poema Zorana Hr. Radisavljevića, koji se i sam pokazuje kao mislilac i čovek koji traži smisao samoće, ljubavi, tugovanja i pitanja srca i razuma. Poetska dimenzija ove knjige, kako je naglasio Pajić, odražena je u naglašenom pesničkom ritmu i ponavljanju sintagme "Pitao sam V. M.". Miloslav Šutić je u ovom delu video zaokruženje portreta Vite Markovića, kao stvaraoca jakih čula, snažnog uma i nežnih misli, pesnika koji je uveo pojam "čulne duše".

M. V.

[objavljeno: 16.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.