Izvor: SEEcult.org, 11.Okt.2012, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelova nagrada Mo Janu

Kineski pisac Mo Jan (Yan) dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2012. godinu, saopštila je 11. oktobra Kraljevska švedska akademija, ističući u obraloženju njegov “halucinantni realizam koji spaja narodne priče, istoriju i savremenost”. Mo Jan je prvi državljanin Kine koji je dobio Nobelovu nagradu, budući da je Gao Sjingđian (Xingjian), koji je nagrađen 2000. godine, napustio domovinu još 80-ih i postao krajem 90-ih francuski državljanin.

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Nobelova nagrada za književnost Mo Janu

Izvor: Politika, 11.Okt.2012

Priznanje će u Kini biti tumačeno i kao pobeda politike Komunističke partije i socijalističke borbe, koje autor podržava..Kineski autor Mo Jan dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2012. godinu, što je prilično neočekivan izbor budući da je Švedska akademija poslednjih godina favorizovala...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.