Izvor: Politika, 30.Sep.2014, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nijedna „Glasnikova” knjiga nije uništena

U poslednjih nekoliko dana u listu „Danas”, „Politici” i „Blicu” izašlo je dvanaest tekstova u kojima se napada „Službeni glasnik” i Radoš Ljušić, v. d. direktora. Na konferenciji za medije, u Klubu-knjižri-galeriji „Glasnik”, Ljušić je rekao: „Prisiljen sam da se sam borim protiv mnogih, braneći Zakon o autorskim pravima, autore i ’Službeni glasnik’. Ovo je neviđena hajka!”

Optužuju ga, dodao je, što se drži zakona. Ni u jednom tekstu nije optužen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je nešto ukrao, da je proneverio, da je pribavio bilo kakvu korist za sebe, ili naneo štetu drugima, da je upropastio firmu.

Na neosnovane i uvredljive napade lista „Danas” nije hteo da odgovara, ali kada su se, prošle subote, u „Politici”, pojavila dva teksta protiv „Službenog glasnika” i njega, odlučio je da održi konferenciju za medije.

Naglašava da su netačni svi podaci izneti u listu „Danas”, kao i oni koji su preuzeti iz njega u listovima „Politika” i „Blic”.

Objasnio je, potom, svoj „spor” s listom „Danas”.

Ima više od godinu dana otkako je obavestio javnost da je firma „Dangraf”, vlasnik lista „Danas”, objavila knjigu Radivoja Radića „Trijumf hrišćanstva” (2013). Autor nije ni znao da je knjiga objavljena dok ga Ljušić nije obavestio. Sa autorom nije sklopljen nikakav ugovor, niti mu je plaćen honorar, pa ih je Radić tužio sudu i tražio nadoknadu od dva miliona dinara. Sud je presudio u korist autora, čeka se potvrda Apelacionog suda. Ova knjiga, u izdanju „Dangrafa”, štampana je parama „Zavoda za udžbenike”, koji je uplatio 1.978.625 dinara i „Službenog glasnika”, koji je uložio 1.645.225 dinara. „Dangraf” je dao samo 75.000 dinara! A knjiga je raspoređena na sledeći način: „Dangrafu” – 38.000 primeraka, „Zavodu za udžbenike” i „Glasniku” po 1.000 primeraka! Ugovore sa „Dangrafom” potpisali su Slobodan Gavrilović i Miloljub Albijanić.

– Mržnja lista „Danas” i hajka na mene potiču otuda što sam obelodanio ovu „poslovnu” mahinaciju „Dangrafa” sa Gavrilovićem i Albijanićem. Svi sporni ugovori, zbog kojih sam napadan, kao i „Službeni glasnik”, potpisani su između 2007. i 2012. godine, i svi su štetni po „Službeni glasnik”. Većini tih ugovora istekao je rok 2010, 2011. i 2012. godine. U to vreme direktor „Glasnika” bio je Slobodan Gavrilović, te je trebalo da bes i mržnju upute direktoru s kojim su sklopili takve ugovore – ističe Ljušić.

Poštujući Zakon o autorskim pravima, morali su da intervenišu i ispravljaju Gavrilovićeve štetne ugovore. Do danas je aneks ugovora potpisalo 720 autora, 52 aneksa su se vratila, jer su autori promenili adrese, 23 autora su preminula, a raskinuto je deset ugovora. Aneks ugovora su potpisali: Dobrica Ćosić (saglasnost dao mejlom, kasnije je ugovore potpisala Ana Ćosić), Milovan Danojlić, Igor Mandić (Zagreb), Josip Užarević (Zagreb), Biserka Rajčić, Darko Tanasković, Milovan Vitezović, Radovan Vučković, Kosta Čavoški, Gojko Đogo, David Albahari, Borislav Pekić (nosilac prava Ljiljana Pekić dala je saglasnost mejlom da se knjige prodaju dok se ne iscrpi tiraž).

Ugovore nisu potpisali: Svetislav Basara, Mirjana D. Stefanović, Mirjana Miočinović, Slaviša Orlović, Bojan Jovanović, Goran Babić, Novica Milić (aneks mu je poslat 21. avgusta 2013, a tek sada se oglasio). Tihomir Brajović, potpisao je dva ugovora: 2012, sa Gavrilovićem, i 2013. sa Ljušićem. Ugovor koji je Brajović potpisao s Ljušićem, sadrži iste odredbe kao i aneks koji su ponudili svim autorima.

Aneks ugovora nije ništa drugo nego preuzeti član 81 Zakona o autorskim pravima. Praksa Gavrilovićeva bila je da se autorski ugovori zaključuju na dve ili na tri godine. Autorski ugovori prestajali bi da važe posle isteka roka, čime je prestajalo i pravo „Glasnika” da prodaje knjige. Pošto Gavrilović nije povlačio knjige iz prodaje, što je bio dužan, dolazilo je do povrede prava autora. Neki su tužili „Službeni glasnik”, i on je morao da im nadoknađuje štetu.

Da bi sprečili povredu autorskog prava, novo rukovodstvo „Službenog glasnika” ponudilo je autorima anekse ugovora po kojim autorski ugovori, umesto dve ili tri godine, traju do iscrpljenja tiraža knjige, dakle, na neograničeno vreme. Preuzeta je odredba člana 81 Zakona o autorskom i srodnim pravima, u kojem piše: „Ako izdavač namerava da neprodate primerke dela proda kao staru hartiju, dužan je da prethodno ponudi autoru, odnosno njegovom nasledniku, ako je dostupan, da te primerke otkupi po ceni za staru hartiju.” Citirana odredba zakona stavljena je u ponuđene anekse ugovora da bi autori znali kakva su njihova prava, ako knjiga ne može da se proda.

– Ako nešto u ovom zakonu nije u redu, kritičari „Glasnika” i moji, trebalo bi da se obrate Skupštini Srbije, da traže izmenu zakona. Dok je ovako, mi smo dužni da primenjujemo zakon – naglašava Ljušić.

Nijedna knjiga u „Službenom glasniku”, izričit je Radoš Ljušić, nije uništena: isečena ili spaljena. Sve povučene knjige su u magacinu i tu će ostati dok autori ne potpišu aneks ugovora po Zakonu o autorskom pravu. U magacinu „Službenog glasnika” nalaze se knjige u vrednosti od 590.000.000 dinara! Zbog ovako velikih zaliha, predložili su još u martu prošle godine, Ministarstvu kulture, a pre nekoliko dana i Vladi Srbije, da deo tih knjiga poklone u humanitarne svrhe: poplavljenim područjima i siromašnim bibliotekama. Očekuju da vlada usvoji njihov predlog i knjige koje godinama leže u magacinu „Glasnika” odu u ruke čitalaca.

„Glasnik”, rekao je na kraju Radoš Ljušić, neće odgovarati na besmislene i hajkaške napade u listovima „Danas”, „Blic” i „Politika”. Ako budu morali – obratiće se odgovarajućim institucijama.

Z. Radisavljević

objavljeno: 01.10.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Štitimo prava autora

Izvor: Danas, 30.Sep.2014

Beograd - Nijedna knjiga u Službenom glasniku nije uništena - isečena ili spaljena, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare v. d. direktora ovog javnog preduzeća Radoš Ljušić, dodavši da su sve povučene knjige u magacinu, te da će tu ostati dok autori ne potpišu aneks ugovora...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.