Izvor: Danas, 30.Sep.2014, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štitimo prava autora

Beograd - Nijedna knjiga u Službenom glasniku nije uništena - isečena ili spaljena, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare v. d. direktora ovog javnog preduzeća Radoš Ljušić, dodavši da su sve povučene knjige u magacinu, te da će tu ostati dok autori ne potpišu aneks ugovora po Zakonu o autorskim pravima.

On je istakao da je protiv njega i Glasnika izašlo 12 novinskih tekstova u poslednjih nekoliko dana, što je, kako tvrdi, „neviđena hajka“.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />„Prisiljen sam da se borim sam protiv mnogih braneći Zakon o autorskim pravima, autore i Službeni glasnik. Optužuju me što se držim zakona, a šta bi tek činili da radim protiv zakona“, kazao je Ljušić.

On je naglasio da su netačni svi podaci izneti u listu Danas, kao i oni preuzeti iz njega u listu Politika i Blic. Kako tvrdi, do spora sa Danasom došlo je zbog knjige Radivoja Radića „Trijumf hrišćanstva“, koju su objavili zajedno Zavod za udžbenike, Glasnik i Dangraf.

Ljušić je kazao da su sporni ugovori sa autorima povučenih knjiga potpisani između 2007. i 2012. godine, i da je većini istekao rok između 2010. i 2012. godine. On je napomenuo da on tada nije bio direktor, već Slobodan Gavrilović.

„Aneks ugovora nije ništa drugo nego preuzeti član 81 Zakona o autorskim pravima. Praksa Gavrilovića bila je da se autorski ugovori zaključuju na dve ili tri godine. Autorski ugovori prestali su da važe kada su istekle te godine, čime je prestajalo i pravo Glasnika da prodaje knjige. Pošto Gavrilović nije povlačio iz prodaje knjige koje Glasnik više nije smeo da prodaje, dolazilo je do povrede prava autora, kojima smo morali da nadoknađujemo štetu“, napisao je Ljušić u tekstu podeljenom novinarima „Štitim Glasnik, autore i sebe“, koji je pročitao novinarima.

On je istakao da je novo rukovodstvo Glasnika, da bi sprečilo povredu autorskih prava, ponudilo autorima anekse, po kojima ugovori traju do iscrpljenja tiraža knjiga, umesto dve ili tri godine. On je dodao da je sporna odredba koja se nalazi u aneksima, a po kojoj je izdavač, ako namerava da proda primerke dela kao staru hartiju, dužan da ih prethodno ponudi autoru, odnosno njegovom nasledniku, po ceni stare hartije, u stvari citat Zakona o autorskim i srodnim pravima.

„Do danas je anekse ugovora potpisalo 720 autora, dok su se 52 aneksa vratila jer su autori promenili adresu, 23 autora su preminula, a raskinuto je samo deset ugovora. Među poznatim autorima koji su potpisali anekse su: Dobrica Ćosić (saglasnost dao imejlom, kasnije je ugovore potpisivala Ana Ćosić), Milovan Danojlović, Igor Mandić, Josip Užarević, Biserka Rajčić, Darko Tanasković, Milovan Vitezović, Radovan Vučković, Kosta Čavoški, Gojko Đogo, David Albahari, Borislav Pekić (nosilac prava Ljiljana Pekić dala je saglasnost imejlom da se knjiga prodaju do iscrpljenosti tiraža)“, istakao je Ljušić, dodavši da su iste anekse odbili da potpišu: Svetislav Basara, Mirjana D. Stefanović, Mirjana Miočinović, Slaviša Orlović, Bojan Jovanović, Goran Babić, Novica Milić.

Pitanja bez odgovora

Radoš Ljušić odbio je da odgovori na pitanje novinara Danasa koliko je tačno knjiga povučeno iz knjižara ovih dana. Na konstataciju da se na spisku povučenih knjiga iz Glasnikovih knjižara ipak nalaze dela Borislava Pekića („Sentimentalna povest Britanskog carstva“ i „Pisma iz tuđine“), iako je njegova udovica dala saglasnost da se knjige prodaju do iscrpljenosti tiraža, on je rekao da je to greška, te da ne zna kako je do toga došlo.

„Greška. Ne znam kako je nastala ta greška. Plus, nije naše izdanje. To su dve greške koje ništa ne znače“, odgovorio je Ljušić. Nije želeo da odgovori ni na pitanje kako se na spisku našla knjiga Dušana Čkrebića „Koča Popović - Duboka ljudska tajna“, čije je drugo izdanje objavljeno 2013. godine.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

LJUŠIĆ: Nijedna knjiga u Službenom glasniku nije spaljena, niti će biti!

Izvor: Telegraf.rs, 01.Okt.2014, 13:21

- Nijedna knjiga u "Glasniku" nije uništena, isečena ili spaljena. Sve povučene knjige su u magacinu i tu će ostati dok autori ne potpišu aneks ugovora po Zakonu o autorskom pravu - kaže v.d. direktora "Službenog glasnika" Radoš Ljušić i navodi da u magacinima ima knjiga koje se nisu prodale...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.