Nezadovoljstvo Irana zbog poljupca Lejle Hatami u Kanu

Izvor: Beta, 19.Maj.2014, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezadovoljstvo Irana zbog poljupca Lejle Hatami u Kanu

KAN, 19. maja 2014. (Beta) - Iranska glumica Lejla Hatami izazvala je nezadovoljstvo iranskih vlasti jer je pred kamerama poljubila direktora Medjunarodnom filmskog festivala u Kanu Žila Žakoba.

"Žene koje učestvuju u medjunarodnim dešavanjima treba da uzmu u obzir kredibilitet i neporočnost Iranaca, kako se ne bi stekla loša slika o Irankama", izjavio je u nedelju uveče pomoćnik iranskog ministra kulture Husein Nušabadi.

Lejla Hatami, koja je na zvaničnom otvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << 67. Kanskog festivala poljubila Žakoba, stekla je svetsku slavu filmom "Odvajanje" Asgara Farhadija. Film je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu 2011. godine i Oskara za najbolji strani film godinu dana kasnije.

Prema islamskom zakonu, koji je na snazi u Iranu od njegove revolucije 1979. godine, žene ne smeju da imaju fizičke kontakte s muškarcima koji su nepoznati njenoj porodici.

Iranske vlasti su pre nekoliko dana zatražile strogo nošenje burke i nikaba na javnim mestima, posle kampanje na internetu na kojoj je nekoliko stotina žena snimljeno bez muslimaskog vela.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.