Narodni muzej i Galerija Matice srpske potpisale Sporazum o saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2020, 15:03

Narodni muzej i Galerija Matice srpske potpisale Sporazum o saradnji

Galerija Matice srpske u Novom Sadu i Narodni muzej u Beogradu potpisali su Sporazum o zajedničkoj realizaciji izložbe o srpskom simbolizmu "S one strane stvarnosti” u okviru programa "Novi Sad - Evropska prestonica kulture”, saopšteno je danas iz GMS.

Izložba će biti priređena u narednoj godini, odnosno, sezoni 2021/2022, kada će Novi Sad poneti ovu prestižnu titulu, a izložbom u Galeriji predstaviće se srpsko slikarstvo simbolizma, nastajalo pod uticajem evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulturnog modela.

Rad na novom projektu nastavak je uspešne saradnje od više decenija dve najstarije i najvažnije srpske muzejske ustanove na promovisanju domaće umetnosti i kulture.

Umetnički poduhvat je veoma sadržajan jer podrazumeva izložbu, prateći katalog i monografsku studiju zborničkog tipa na srpskom i engleskom jeziku, zamišljen kao multidisciplinarni naučni osvrt na idejne osnove srpskog simbolizma 19. veka.

Akademske pouke i kulturna, intelektualna klima Francuske uslovili su simbolistički opus poznatih srpskih umetnika - Đorđe Krstić, Nadežda Petrović, Stevan Aleksić, Paško Vučetić, Leon Kojen...

Na umetničkim akademijama te zemlje i centralne Evrope uglavnom su se školovali srpski slikari.

Na izložbi će biti istovremeno predstavljena i dela srpskog i evropskog simbolizma sa ciljem da se ukaže na specifične vrednosti srpskog simbolizma s kraja 19. i početkom 20.veka, ali i na njegov evropski kontekst.

Ovaj projekat od nacionalnog i međunarodnog značaja realizovaće se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Fondacije “Novi Sad - Evropska prestonica kulture”.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.