Narodna biblioteka Srbije obeležila 188. rođendan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2020, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna biblioteka Srbije obeležila 188. rođendan

Dodelom nacionalne nagrade iz oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" koja je pripala Nebojši Kovačeviću i otvaranjem izložbe o Rastku Petroviću, danas je Narodna biblioteka Srbije obeležila svoj 188. rođendan.

Na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije okupljenima se prvo obratio Lalslo Blašković koji čestitao delatnicima kuće koju vodi na uspešnoj godini.

"U 2019. godini zabeleženo je 4.235.541 pretraga po elektronskim katalozima naše ustanove, dok je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << broj prikazanih zapisa 5.551.789. Narodna biblioteka je učestvovala u dva evropska projekta: Procvat pismenosti i Migracije kroz nauku i umetnost. Digitalna biblioteka NBS obogaćena je s 11 novih zbirki, od Kataloga gramofonskih ploča, preko fotografija o migracijama...do projekta Hartije od vrednosti - Krvavo zlato", kazao je Blašković i dodao da je Digitalnu NBS tokom protekle godine posetilo 62 379 korisnika.

On je naveo da je pola miliona knjiga popisano u reviziji, nikad do kraja realizovanoj u poslednjih 40 godina.

"Intenzivirane su pripreme za izgradnju novog depoa, objavljeno je fototipsko izdanje Beogradskog parimejnika, najstarijeg rukopisa iz fonda Biblioteke, publikovan veliki broj stručnih knjiga i časopisa" kazao je Blašković.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je naglasio da je 188. rođendan NBS u diskontinuitetima srpske kulture i srpske države veliki datum i veliki vremenski raspon.

"Na duhovnim putevima kulture Narodna biblioteka Srbije bila je i ostaće jedan od ključnih puteva našeg razvoja. Vreme knjige jeste večno vreme i večna epoha ljudskog duha. Vremena se menjaju i u doba digitalizacije mi smo svedoci tih promena. Biblioteka će u budućnosti biti mesto traganja za informacijama i obrazovanjem u novim formatima i zbog toga razvoj Narodne biblioteke Srbije ima iste zadatke i ciljeve koje je imao i pre 188 godina", kazao je Vukosavljević.

Ministar je napomenuo da se radi na izdvajanju sredstava za izgradnju glavnog depoa biblioteke koji je neophodan.

"Verujem da će Narodna biblioteka Srbije dobiti novi depo 2023. godine ako se investicioni planovi budu realizovali onako kako je ti predviđeno" kazao je Vukosavljević.

Žiri u sastavu Novka Šokica Šuvaković i Zoran Paunović Dejan Vukićević i Željko Vučković i Snežana Nenezić jednoglasno je odlučio da nacionalnu nagradu iz oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" dodeli Nebojši Kovačeviću savetniku u NBS.

Kovačeviću je nagradu uručio direktor NBS Laslo Blašković.

U Narodnoj biblioteci Srbije danas je otvorena izložba "Kroz pustinju i prašumu: putopis Rastka Petrovića" jasmine Tomašević i Nemanje Kalezića.

Kalezić je Tanjugu kazao da je postavka izložbe posvećena putopisu Rastka Petrovića kroz Afriku pod naslovom "Afrika" koji je on pisao na osnovu svog putovanja po "crnom kontinentu" iz 1929. godine,a knjiga je prvi put objavljena godinu dana kasnije.

"Naša želja je bila da podstaknemo svest čitalaca o putopisnoj književnosti. na osnovu ljubaznosti kustosa iz Afričkog muzeja u Beogradu stigli smo do predmeta iz zapadne Afrike baš iz perioda kada je Rastko Petrović putovao", kazao je Kalezić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.